El Festival de Primavera d’Ontinyent aposta enguany per les actuacions musicals i el teatre de carrer com elements d’atracció, incloent-hi concerts de grups destacats com Azúcar Moreno. Aquesta iniciativa tindrà lloc els dies 10, 11, 17 i 18 de maig, i oferirà una àmplia i variada programació amb prop de 30 activitats distribuïdes en nou zones de la ciutat, dins l’aposta del consistori per un model de ciutat “on pasen coses”, i on la cultura, el comerç, la gastronomia i les activitats a l’aire lliure esdevenen motor de desenvolupament econòmic, segons han explicat l’alcalde Jorge Rodríguez, la regidora de Promoció Econòmica Natàlia Enguix i la regidora coordinadora del Festival, Sayo Gandia, en la presentació d’aquesta iniciativa.
L’alcalde ha recordat que el Festival de Primavera va nàixer amb tres grans eixos: treure la cultura i l’esport al carrer, atraure i retindre públic al municipi per gaudir del seu comerç i gastronomia, i comptar amb la col·laboració del teixit associatiu local, que és una de les fortaleses d’Ontinyent. En aquest sentit, ha afirmat que aquesta nova edició compleix plenament amb els objectius fundacionals, i a més suposa “un pas més” amb una proposta musical “de qualitat i de primer nivell”, que torne a fer d’Ontinyent pol d’atracció.
En paraules de la regidora de Promoció Econòmica, Natàlia Enguix, el Festival de Primavera “és molt més que una proposta cultural: és una eina pensada per dinamitzar la ciutat, donar suport al teixit empresarial i continuar impulsant un model de ciutat que creix sense perdre els arrels”. Enguix ha remarcat que el festival ajuda a projectar Ontinyent com una ciutat “viva, diversa, creativa i oberta”, posant en valor espais com el Mercat Municipal, la Casa de Cultura, la plaça de Sant Domingo, Martínez Valls, el parc Ausiàs March, la plaça de la Concepció, la Sala Gomis o el Museu del Tèxtil, descentralitzant l’activitat cultural i activant diferents àrees urbanes.
El programa d’activitats ha sigut coordinat per la regidora Sayo Gandia, qui ha explicat que altra de les novetats és la posada en marxa del ‘Festivalet’, una proposta específica per a públic familiar que es desenvoluparà principalment al carrer Martínez Valls i al parc Ausiàs March, amb contacontes, jocs multiaventura, espectacles teatrals i un gran tobogan per a la diversió de xiquets i xiquetes. Hi haurà també l’activació del Bar del Mercat Municipal, que acollirà activitats dins la programació com l’experiència ‘Catamercat”’ que dissabte dia 10 inclou un tast de bombons maridats amb vermuts, i diumenge 11 un ‘showcooking’ amb reinterpretació de la Coca de Fira.
La música tindrà un paper destacat amb propostes com el concert de Malparits també dissabte 10 de maig, a la plaça de Sant Domingo, dins de ‘l”Hora del Vermut’; l’actuació d’Azúcar Moreno, que tancarà eixa jornada, a les 20:30 hores, a l’exterior de la Sala Gomis; i l’actuació del grup indie Los Indios, el diumenge 11, a la plaça de la Concepció. També destaca la participació de Swivel Cats amb una mostra de swing i el concert de la Banda Jove de l’Agrupació Musical Ontinyent. En l’àmbit artístic, destaca la iniciativa ‘Art als Balcons’, una exposició itinerant impulsada per l’Associació de Veïns del Poble Nou que es podrà visitar als carrers d’aquest barri. Diumenge 11, a més, es farà un homenatge en record del cuiner Rafa Calabuig, coincidint amb la presentació del col·leccionable “Ontinyent, Ciutat Gastronòmica”, iniciativa d’El Periòdic d’Ontinyent.
Per al dissabte 17 de maig, el festival combinarà activitats esportives i culturals sota la temàtica de la ‘Primavera Esportiva’. Diversos clubs esportius de la ciutat organitzaran tallers i exhibicions, mentre que la part musical continuarà amb l’actuació del grup Clandestino Lindy Hop, un nou concert de la Banda Jove, exhibicions de dansa de Master Ballets i noves activitats familiars.
En aquesta segona jornada hi haurà també una nova proposta relacionada amb el món editorial i cultural: la fireta del llibre i còmic, on participarà l’editorial Educiona, Ediciones Babylon, acadèmia Ontinet.com, amb tallers, així com també activitats relacionades amb el còmic ‘Camacuc’, en aquest cas amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià. Sayo Gandia remarcava en el caràcter obert, gratuït i participatiu del festival, animant a la ciutadania a gaudir d’una programació pensada per cobrir totes les franges d’edat i interessos.