El parc inundable de la Cantereria redescobrirà les coves davall del riu

Foto: ODIN

Les coves formen part de la nostra història i també de la nostra vida actualment. Qui no ha ballat o no coneix els pubs de la plaça de Baix la Ploma i l’Almàssera? Antigament, les coves eren assentaments originaris de poblacions i també de barris. En el cas que ens ocupa, les de la Cantereria, estan documentades des de començaments del segle XVII.

Arrepleguen les informacions històriques municipals, que aquest barri deu probablement el seu nom a l’existència d’un antic forn de terrissaire, situat en unes coves molt pròximes al Pont Vell. “La seua implantació es deu a la iniciativa d’un foraster, segons consta en una acta de resolució aprovada en una reunió del consell municipal de data 22 de novembre de 1615. En la citada acta apareix la proposta de construir un ‘Forn o Cantereria’ en el lloc denominat ‘les coves de davall del pont’, paratge molt pròxim a l’actual carrer de la Cantereria”.

L’interés patrimonial despertat en els últims anys, està vehiculant-se en les xarxes socials. En un dels grups públics de referència en Facebook ‘Plataforma per la defensa del patrimoni d’Ontinyent’ un veí llançava una pregunta: “El projecte de parc inundable de la Cantereria ha tingut en compte el patrimoni amagat de la Cantereria o es produirà la mateixa desgràcia que en carrer Sant Jaume?”.

La resposta municipal a aquesta qüestió és que atendre la recuperació d’aquestes coves “no està contemplat en el projecte, amb independència que es puga estudiar en el futur”. Un no de moment, sense tancar portes a fer valdre patrimonialment aquest espai.

Cal recordar que el Govern d’Ontinyent, després de la DANA de 2019 i del temporal Glòria de 2020, es va plantejar enderrocar les cases de l’últim tram de la Cantereria i ha treballat en aquesta intenció des d’aleshores, principalment de la mà del vicepresident del Consell i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau. La intenció és fer un parc inundable d’unes característiques semblants a les que ja s’ha habilitat en les proximitats del Molí Descals, justament a l’altra vora del Clariano. Per a aconseguir-ho el consistori ha anat adquirint les cases d’aquesta zona i s’invertiran prop de tres milions d’euros els pròxims anys.

Les coves en qüestió van quedar a la vista l’any 2001, quan l’Ajuntament d’Ontinyent va enderrocar uns habitatges de la Cantereria, que estaven en mal estat a petició veïnal i que estaven situats justament davant del talús que salva el desnivell entre el Tirador i el riu. La decisió municipal va consistir en tapiar l’accés a aquest espai. Com arreplegava la notícia d’aquest periòdi, a començaments del segle XXI les coves contenien brutícia perquè els habitants de les cases que les cobrien en alguns casos les havien gastat com a traster, per a acumular deixalles. Tot i això l’entorn es va quedar net de vegetació, situació que ha canviat significativament al llarg dels últims 20 anys, com arrepleguen les imatges.

Quan enderroquen els magatzems de la Cantereria, que tapen visualment l’accés a aquestes coves, aquest exemple de patrimoni dels orígens històrics del barri guanyaran protagonisme, perquè davant d’elles ja no hi haurà cap construcció, tan sols el parc inundable i el riu. Una oportunitat per a donar-los el protagonisme que mereixen.