La capital de la Vall d’Albaida estaria en prealerta per sequera des de maig d’enguany. Així seria segons els valors que ponderen per a establir un escenari o un altre dins del Pla d’Emergències davant situacions de sequera que ha elaborat Egevasa, a petició de l’Ajuntament d’Ontinyent. Un document que es confecciona atenent l’article 27 del Pla Hidrològic Nacional, que indica que els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants han de comptar amb aquest document.
El Pla, de més 60 pàgines, es troba ara en exposició pública i haurà de ser aprovat pel ple municipal, abans de posar-se en marxa i aplicar les mesures que estableixen segons els diferents escenaris de sequera als quals s’enfronte el municipi.
Actualment, Ontinyent es proveeix d’aigua potable a través de dues captacions subterrànies: el pou del Torrater i el pou del Barranc dels Tarongers. Aquestes captacions envien tot el volum d’aigua als depòsits de la ciutat: Torrater, Estació, Tarongers, Sant Rafael i El Pilar.
La situació dels dos pous és la que serveix per a determinar un possible problema de proveïment, o no, a Ontinyent. Així, el document redactat estableix un rang de valors de l’índex d’estat (IEE) que va de 0 a 1 i que permet classificar la situació d’escassetat en quatre escenaris: Normalitat (el IEE és major que 0,5), Prealerta (entre 0,3 i 0,5), Alerta (entre 0,15 i 0,3) i Emergència (menor que 0,15).
Escenari actual
Per a elaborar aquest Pla, Egevasa ha estudiat un període que va des de gener del 2000 fins a març de 2023. Durant eixes més de dues dècades, el 56% dels mesos Ontinyent s’ha trobat en estat de normalitat; el 19% en situació de prealerta; el 15% en alerta; i el 9% en estat d’emergència. Segons l’estudi, l’última vegada que Ontinyent s’hauria trobat en situació d’emergència per sequera serà l’any 2018.
Ara bé, si es tria un període d’estudi més delimitat, concretament de desembre de 2022 a novembre de 2023, s’observa, que malgrat establir un escenari de normalitat per a Ontinyent, els valors del sistema de proveïment d’aigua potable d’Ontinyent han anat baixant mes a mes. Però quina és la situació actual? Tal com s’indicava a l’inici d’aquest article, l’escenari seria de prealerta.
Malgrat això el regidor d’Aigües, Rafa Soriano, assegura que “la situació actual, segons els tècnics, no ha d’alarmar a ningú. L’índex de sequera a Ontinyent es troba en xifres similars a anteriors estius”. Soriano visitava aquesta mateixa setmana el pou dels Tarongers al costat del regidor de Territori, Óscar Borrell. Aquest últim admetia que “si les condicions meteorològiques continuen en la mateixa tendència, en un futur es podrien arribar a presentar situacions complicades”.
Més enllà de l’escassetat d’episodis de pluges que s’han produït enguany a Ontinyent, les dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (organisme que té les competències sobre el riu Clariano) reflecteixen que en les últimes 14 setmanes els embassaments d’aquesta entitat han registrat pèrdues d’aigua.
Tot això són indicadors que, a pesar que la situació d’escassetat siga similar a la d’altres estius, estem davant un panorama, com menys, preocupant.
Mesures extraordinàries
Si les pluges continuen sense arribar, Ontinyent podria declarar-se en un escenari d’alerta, és a dir, d’escassetat severa. Per al Pla d’Emergències aquesta fase és la primera “que realment identifica una situació en la qual el sistema de proveïment presenta problemes conjunturals significatius per a poder atendre les demandes satisfactòriament”.
Aquest escenari comportaria prendre mesures més dràstiques. Una de les quals més crida l’atenció, encara que ja s’ha posat en marxa en altres punts d’Espanya, és la prohibició de l’ompliment amb aigua potable de piscines privades d’usuaris individuals. Si la situació fora pitjor i es decretara el pitjor escenari plantejat, el d’emergència, també es prohibiria l’ompliment de piscines col·lectives.