La llarga durada de l’Entrada de Moros i Cristians d’Ontinyent ha esdevingut un problema creixent als últims anys. I entre altres causes cal apuntar a l’increment de la massa festera, una tendència que continua a l’alça any darrere any.
Guillermo Melià, fester des de fa mig segle, membre de la comparsa Mudéjares de la qual és representant en la junta de govern de la Societat de Festers, ha traslladat un estudi realitzat a partir de les xifres facilitades per la pròpia institució. Melià ha volgut deixar clar que aquest anàlisi es tracta d’una iniciativa personal, que no fa en nom de la comparsa ni de cap grup fester. En tot cas l’objectiu és “encetr un debat i una reflexió, posar el problema damunt la taula però fer-ho amb dades”.
Segons l’estudi que Guillermo Melià va fer públic en l’última junta de govern celebrada el divendres passat, la Festa d’Ontinyent s’ha incrementat en 1.457 socis més, majors de 14 anys, en els últims 10 anys. Això representa un 55% més de festers amb dret d’eixir a l’Entrada de la vesprada o de la nit.
Per bàndols, aquest increment és més acusat entre les comparses de la mitja lluna on l’augment s’observa, sobretot, des de l’any 2016 amb 900 festers més, és a dir un 49%. En l’exèrcit de la creu s’ha incrementat en 364 altes des de 2014.
Les conclusions que extrau d’aquest estudi són, per una part el temps limitat que n’hi ha entre l’Entrada cristiana i la mora, i per altra que la llarga durada de l’Entrada mora provoca que bona part dels espectadors abandonen les seues butaques abans de que arribe l’Ambaixada tancant la desfilada.
Front al problema, tot i que convida a que “es puguen buscar solucions de consens ampli entre totes les comparses i que tinguen un fort recolzament”, Melià apunta algunes solucions. Entre les alternatives es troba limitar el número de grups musicals que participen, traslladar una de les Entrades a divendres pel matí o fer el mateix a dijous per la vesprada.
Aquesta informació, ampliada, en la nostra edició de paper del dissabte.