El Projecte DAR (Dones Artistes Rurals) és una iniciativa de l’associació Tectònica Cultural, que amb la col·laboració d’Art Sostenible, forma part de la programació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració del Centre del Carme Cultura Contemporània. Per a aquesta nova edició, la Mancomunitat de la Vall d’Albaida n’és l’ambaixadora de les dones artistes valldalbaidines, per tal que puguen mostrar el seu art més enllà de la nostra comarca.
Durant l’última dècada, la Vall d’Albaida, i especialment els municipis més menuts, han experimentat les conseqüències del despoblament, per qüestions laborals principalment, però també per una manca de serveis i recursos que les ciutats poden oferir d’una manera més completa. Malgrat que l’art a les comarques rurals sempre ha estat present, la seua visibilitat i accés a sales d’exposicions i espais culturals, moltes vegades, s’ha vist reduït a l’àmbit local i comarcal.
El projecte DAR és un programa pioner, nascut l’any 2020, que ha fet de pont entre les artistes valencianes de les zones rurals i el món de la cultura més enllà del municipi i la comarca. Després de tres edicions, el projecte DAR ha escollit la Vall d’Albaida per oferir un espai d’encontre, formació i altaveu a l’art de les valldalbaidines.
DAR treballa per oferir formació, difusió i crear xarxa entre dones artistes que treballen fora dels àmbits urbans. A través de la seua web, xarxes socials i mitjans de comunicació, visibilitzen les artistes i promocionen les col·laboracions i projectes comunitaris.
Aquest projecte suposarà un pas més en la difusió del talent comarcal, que ja es va iniciar l’any passat amb la 2a edició de Lideresses Rurals organitzat per la Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat, que es va dedicar a l’àmbit artístic. Gràcies a aquesta iniciativa vam poder gaudir de les experiències i treball de l’artesana tèxtil Eva Tormo Cerdà, la compositora i cantant Mireia Tortosa Borrell, la violinista professional i directora d’orquestra Aurora Sanchis Espí i l’artista visual i il·lustradora Lluci Juan Sánchez.
Un projecte amb un gran suport institucional i social
El Projecte DAR compta amb suport d’institucions com el Ministeri de Cultura i la Xarxa Rural Nacional, així com per l’Associació d’Artistes Visuals de la Comunitat Valenciana, que va reconéixer la seua labor amb el lliurament de Reconeixements 2022; o de l’Observatori de Cultura de La Fàbrica, que ha col·locat el Projecte DAR en la llista dels millors projectes de cultura en el medi rural 2022.
Així mateix, aquesta iniciativa està començant la seua trajectòria a Catalunya amb dues edicions més, una a la Conca de Barberà i l’altra a Les terres de l’Ebre, finançades pels Fons Europeus Next Generation i la Diputació de Tarragona.
Les dones seleccionades de la convocatòria de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, que finalitza el 27 de març, formaran part de la plataforma de Dones Artistes Rurals i durant, aproximadament quatre mesos, podran obtenir formacions sobre el funcionament del mercat artístic, com gestionar i promocionar la seua obra, conéixer recursos culturals i impulsar projectes col·laboratius amb altres dones artistes.
A la convocatòria hi poden participar dones que treballen en l’àmbit de l’art contemporani, a través de diferents disciplines com el dibuix, la pintura, el gravat, la serigrafia, l’escultura, la fotografia, el videoart, l’art urbà, el grafiti, la performance, etc., I que s’hi dediquen a temps complet o parcial.
La presentació pública final al Centre del Carme Cultura Contemporània serà el dijous 22 de juny.
Les dones interessades a participar en el projecte es poden inscriure a través del web www.proyectodar.es fins al 27 de març.
També es pot trobar informació actualitzada a les xarxes socials de Tectònica Cultural (@tectonicacultural).