L’Ajuntament d’Ontinyent col·labora enguany amb el projecte de recuperació de l’amfibi “ofegabous” i el crustaci “triops” que ha posat en marxa la Colla Ecologista l’Arrel, mitjançant una acció en la qual també participen la Conselleria de Medi Ambient, diversos centres educatius de la ciutat i els germans Prieto, propietaris de la finca ‘El Port’, on se solten estos animals. Es tracta d’una iniciativa que ja es va posar en marxa de forma inicial en 2024, comptant amb la participació d’alumnat de dos col·legis, el Lluís Vives i La Milagrosa, als quals enguany s’afegeixen altres 5: Carmelo Ripoll, la Solana, Bonavista, Martinez Valls i el CEE Vall Blanca.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que “en la primera edició vam estar presents els regidors de Sostenibilitat i Educació en la solta d’exemplars en la finca el Port, proporcionats pel Centre Aqüícola El Palmar, depenent de la Conselleria, i enguany hem volgut sumar-se a la iniciativa per col·laborar al seu impuls i ampliació. És un projecte d’allò més interessant, perquè a més de recuperar estos animals té un vessant educatiu, i volem felicitar a l’Arrel per la seua posada en marxa”.
Enguany, l’alumnat que ja coneix la cura del triops i ofegabous compartirà amb la resta de centres participants la seua experiència, i a més a més se’ls facilitarà una unitat didàctica i material gràfic. El triops (Triops cancriformis), un crustaci de l’època del Triàsic que no té cap població actualment a la comarca mentre que, l’ofegabous (Pleurodeles waltl) és un amfibi que compta amb una baixa població a la comarca. Totes dues estan incloses en el Catàleg Valencià de Fauna Amenaçada de la Comunitat Valenciana com Vulnerables.
Des de l’Arrel s’ha explicat que també dins del projecte, els biòlegs Àngel Such i Laia Sun s’encarreguen de la monitoratge de les basses on es reintrodueixen els individus, elaborant-se informes tècnics al voltant del transcurs del procés i la seua evolució.