L’ontinyentí Miguel Francés treballa per a Radio Televisión Española i la cadena de televisió pública va fer una crida als seus treballadors en la zona, perquè cobriren la tragèdia a peu de carrer. “No podem contar amb paraules la desfeta que ha deixat aquesta DANA, és impossible traslladar quina és la vertadera magnitud de la tragèdia”, explica a aquest periòdic.
Dels primers moments, forma part del dispositiu informatiu i recorda que dimecres passat no es podia entrar físicament. “No era que la policia no et deixara passar, és que el meu company el càmera i jo vam intentar de mil maneres arribar a Alfafar-Benetússer i quan ho vam aconseguir, després de caminar prop d’una hora, eren les 9 de la nit. No hi havia llum, tot estava inundat i teníem la pell de gallina: pareixia el panorama desolador d’una guerra. És una tragèdia de grans magnituds”.
Amb el pas dels dies ha anat digerint tot el que ha passat i “aprens a normalitzar la tragèdia i a veure cotxes amuntonats, gent que ho ha perdut tot, el dol, la gent desapareguda i això causa un desgast emocional, estic destrossat. Però no podem comparar-se amb la gent afectada, és gent necessitada i la nostra llavor com a periodistes és estar amb els afectats i ser la veu que conta el que els està passant. És el moment de donar la veu al veïnat i jo volia ser periodista per a contar una notícia com aquesta. No vull dir que volguera que passara, òbviament, sinó que com que ha passat, estic treballant a peu de carrer i estic aprenent a com periodista”.
Arribar a la zona afectada amb el micròfon i la càmera de TVE no està sent fàcil per a Miguel Francés. “Com a reporters de la televisió pública estatal, en arribar als llocs de vegades ens veuen com els enemics, ens demanen que contem la veritat, se senten abandonats i en dialogar amb ells, acaben abraçant-nos. Ara no toca la batalla política”.
Hores i hores de treball les que està fent Miguel Francés, amb connexions no sols amb els informatius, sinó amb tots els programes que ho requereixen. Pel que fa a les informacions errònies i interessades, que no s’atenen a la professionalitat informativa, “és el moment per a reivindicar la professionalitat dels mitjans i donar veu a les xarxes”, explica.
El periodista ontinyentí apunta que sí que es nota una evolució en l’àrea afectada, amb més efectius i un poc més net, “però encara és insuficient, hi ha molts municipis i tenim un problema afegit a partir d’ara: la problemàtica sanitària per l’aigua estancada i les infeccions”. També destaca el treball del voluntariat “que és molt necessari”.