El tèxtil demana un canvi per a la l’Entrà de Moros i Cristians

La patronal del tèxtil valencià (i també la junta de la Vall d’Albaida) han plantejat a la Societat de Festers una proposta perquè s’estudie el calendari de celebració de les Festes de Moros i Cristians. L’associació d’empresaris tèxtils planteja que l’Entrà se celebre sempre el tercer divendres del mes d’agost i que, per tant, no oscil·le d’un any a l’altre.

Cal recordar que les Festes de Moros i Cristians tenen lloc actualment el quart diumenge d’agost, per tant, l’Entrà està vinculada a aquesta variació.

Des de la indústria tèxtil es considera que aquesta variació de dates (per exemple aquest proper any del 2023 les festes se celebraran entre el 25 i el 28 d’agost) perjudica els interessos del principal sector econòmic de la ciutat. El fet que la finalització de les Festes estiga molt propera a l’inici de setembre “genera un problema en la producció, la logística i la distribució de la nostra indústria durant aquest període”, sostenen des de l’associació empresarial ATEVAL.

S’argumenta que el principal client de la indústria tèxtil és la Unió Europea on el període de vacances comprèn entre la segona quinzena del mes de juliol i la primera d’agost, cosa que crea un “desajustament” a l’hora de posar en marxa la feina i servir les comandes que es demanen. Els industrials addueixen que el sector ha canviat en els darrers anys i que cada cop les comandes són menors en volum i han de servir-se de manera més àgil. Es recorda, a més, que fa cinc anys ja es va traslladar una proposta en aquest sentit i que va ser desestimada, tot i que ara es veu com una necessitat “que té un fonament econòmic ja que l’economia tèxtil es basa cada cop més en l’exportació”.