Representants del Consell intertèxtil Espanyol, CIE, han mantingut la seva primera trobada des del nomenament de la secretària d’Estat d’Indústria, l’ontinyentina Rebeca Torró, amb l’objectiu d’exposar-li les necessitats i inquietuds que té el sector per a fer front als reptes i noves legislacions que afecten la indústria de manera global.
Al costat del seu president, el també ontinyentí Pepe Serna, la comitiva empresarial ha estat composta pels membres del Comitè Executiu de CIE, León Grau, José Ramón Revert i Josep Moré i Salomé Beneyto, secretària general del Consell intertèxtil Espanyol.
Entre els temes exposats sobre la taula, s’han tractat les pròximes convocatòries d’ajudes a les quals pot accedir el sector, com les incloses en els PERTE d’Economia Circular, de Descarbonització, i de Digitalització del Cicle de l’Aigua i que, segons CIE, poden ser una ajuda per a les empreses que han d’adaptar-se a les noves normatives en un curt termini.
Així mateix, davant la proximitat de la convocatòria de Suport a Agrupacions Empresarials Innovadores, com són les entitats components del CIE, ATEVAL i TEXFOR, consideren important que es continuï incrementant com l’any anterior la dotació de la convocatòria. De la mateixa manera, s’ha tractat la necessitat d’incentivar línies de finançament per a la renovació d’actius industrials i la importància de la dotació de fons per a iCO o les millores en la línia Programa de Suport a la Inversió Industrial Productiva.
En matèria d’ajudes, els representants empresarials van voler aprofitar la trobada per a agrair els fons rebuts per les empreses gas intensives de finals de 2023 i principis de 2024.
Des del CIE s’ha demanat celeritat en les gestions administratives, per a poder posar en marxa nous projectes d’energies renovables, ja que els retards de l’administració retarden també l’obtenció d’ajudes públiques per a incentivar aquestes activitats. En aquest sentit, i encara que les competències són autonòmiques, la secretària d’Estat ha mostrat el seu compromís de traslladar les inquietuds del sector a les autoritats competents.
D’altra banda, s’han tractat els problemes que està suposant per a les empreses, la Llei ‘Crea y Crece’ (de creació i creixement empresarial) amb el compliment dels terminis mitjans de pagament. Una situació, que segons exposen des de CIE, està derivant en la impossibilitat de poder acudir a convocatòries d’ajudes públiques. En aquest sentit, li han sol·licitat mesures de flexibilitat per a poder complir amb els terminis. Sobre aquest tema, Rebeca Torró, ha assenyalat que és coneixedora de les dificultats que està suposant per a alguns sectors i que així s’ha traslladat al Parlament Europeu.
De la mateixa manera, els representants tèxtils han assenyalat que amb la Llei de Contractes del Servei Públic, els sectors industrials com el tèxtil, estan en situació de clar desavantatge en els concursos públics, ja que, de forma generalitzada, es prioritza el variable preu. Sobre aquest tema, han recordat que des d’ATEVAL es va desenvolupar un estudi on es valorava la producció nacional, i s’analitzava com amb la situació actual de la legislació, podien plantejar-se els plecs per a incloure noves fórmules de baremació.
Estudi que li han facilitat a la representant del Ministeri. Per part seva, la secretària d’Estat, coneixedora del sector i conscient del gran esforç i inversions realitzades per les empreses durant la pandèmia per al subministrament de tèxtils sanitaris, s’ha mostrat oberta a escoltar i estudiar les propostes del sector.
Durant la reunió, no s’ha passat per alt la situació de sequera que està vivint Catalunya, un dels principals focus industrials del sector tèxtil, i com la falta d’aigua està afectant subsectors com el de l’estampació, la tintura i els acabats.
Segons destaquen des del CIE, després d’exposar tots els temes que en aquest moment preocupen el sector, la secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Torró, ha revalidat el seu compromís per a continuar treballant en la projecció nacional i internacional del tèxtil.
Per la seua part, el president del CIE, Pepe Serna, valora positivament l’atenció i predisposició d’ajuda per part de l’Administració amb les empreses tèxtils i insisteix en la necessitat de “treballar junts per a poder fer front a tots els reptes que planteja el futur de la indústria en l’àmbit global i que requereixen inversions i d’agilitat administrativa”.