Així s’invertiran 22 milions més per a renovar el tren Xàtiva-Alcoi

Adif, l’entitat pública empresarial adscrita al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible com a dinamitzadora del sector ferroviari, ha aprovat una nova inversió, per import de 22,2 milions d’euros, destinada a la renovació integral de via a la línia Xàtiva-Alcoi, en concret al subministrament dels materials. L’actuació està emmarcada al Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana.

La companyia ha contractat l’acord marc per al subministrament de carril a JSW Steel Italy Piombino y Arcelormittal Espanya per un import màxim de 13,8 milions d’euros. Així mateix, ha adjudicat el subministrament dels aparells de via per a l’actuació a Amurrio Ferrocarril y Equipos, per 2,6 milions d’euros. Les inversions es completen amb la licitació de la provisió de 121.062 tones de balast, amb un pressupost de 5,8 milions d’euros. Aquests subministraments se sumen a la recent adjudicació, per prop de 7 milions d’euros, de la fabricació, el transport i la distribució de 64.100 travesses.

Adif ja ha licitat per més de 101 milions d’euros la renovació integral de 64 km de la línia d’amplada convencional Xàtiva-Alcoi, per incrementar les condicions d’eficiència i fiabilitat de l’explotació ferroviària i la regularitat i la velocitat de la circulació , optimitzant així mateix les labors de manteniment. L’actuació es desenvoluparà als trams Xàtiva-Ontinyent i Ontinyent-Alcoi i contempla una renovació completa de la línia, substituint els elements de la superestructura: carril, travesses, balast i aparells de via. Així mateix, treballarà en l’adaptació d’estructures per a la futura electrificació de la línia, cosa que representarà la demolició d’alguns passos superiors i la substitució per nous, així com l’increment de la secció dels túnels.

Als ponts metàl·lics, entre altres actuacions, se substituiran les travesses per adequar-les a noves rasants i geometria. En estacions, s’incrementarà la longitud de les andanes, s’adequarà el paviment i es posarà en servei una tercera via a l’estació d’Ontinyent. A més, es revisaran els elements de drenatge, es treballarà en talussos, s’actuarà en el tractament i protecció de trinxeres i terraplens, es desenvoluparà la concentració de tres passos a nivell i s’instal·laran tancaments antivandàlics als passos a nivell que no comptin amb ells . Totes aquestes actuacions contribueixen a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre els objectius el desenvolupament d’infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat. Com expliquen des d’Adif, “aquesta actuació podrà ser cofinançada pel Mecanisme Connectar Europa de la Unió Europea (CEF)”.