El Toc Manual de Campanes ja és Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO

El 30 de novembre de 2022 passarà a la història per als amants del patrimoni, ja que la Dissetena Reunió del Comité Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO ha aprovat per unanimitat que la candidatura presentada per Espanya, promoguda i impulsada per Campaners d’Albaida, Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, en nom i representació de tots els Campaners i Campaneres d’Espanya, haja sigut inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Les entitats promotores han manifestat “la nostra immensa alegria, ja que aquest reconeixement mundial ve a reconèixer el treball callat i solitari de tants campaners i campaneres que, de manera voluntària, conserven i mantenen el Toc Manual de Campanes en molts municipis d’Espanya, moltes vegades amb grans dificultats, perquè són persones voluntàries per a vetllar pel patrimoni immaterial”.

Des d’Hispània Nostra, Campaners d’Albaida i MitMac, també han agraït “a tots aquells que han treballat per aquesta candidatura, especialment volem destacar la bona faena realitzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts, així com a les funcionàries i tècniques de la Subdirecció de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport”.

Aquesta il·lusió va començar el 21 d’abril de 2018, quan les entitats promotores es van organitzar per a celebrar l’any europeu del Patrimoni Cultural un gran toc manual de campanes d’aquells municipis espanyols i europeus on s’ha conservat o recuperat el toc manual de campanes.

“El Toc Manual de Campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, són un mitjà de comunicació carregat d’emocions, un llenguatge universal, les campanes parlen de tot i per a tots”, insisteixen.

Per a aquets entitats, “la declaració no és la meta, és el punt de partida perquè cada vegada més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes, per això demanarem al Ministeri de Cultura i Esport que s’inicien els treballs per a fer un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes”.

Cal estar atents, perquè aquest dissabte,a 3 de desembre, a les 12:00 hores, se celebrarà aquesta declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb un gran toc de campanes en tota Espanya, d’aquells llocs que conserven o han recuperat el Toc Manual.