El Tribunal Superior de Justícia confirma l’absolució dels 14 acusats en el ‘cas Alqueria’

La Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat l’absolució de l’expresident de la Diputació Provincial de València Jorge R.G. i els altres 13 acusats en el marc del denominat ‘cas Alqueria’.
L’Alt Tribunal valencià ha desestimat així el recurs d’apel·lació presentat per la Fiscalia Anticorrupció contra la sentència de maig d’enguany per la qual la Secció Primera de l’Audiència de València va exculpar a tots els encausats dels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental en els contractes d’alta direcció signats per l’empresa pública Divalterra (abans Imelsa) entre els anys 2015 i 2018.
En la sentència d’apel·lació, que consta de 168 pàgines i pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem, el TSJCV assenyala que la declaració de fets provats, “tal com apareix redactada en la sentència impugnada, no permet fonamentar la condemna que es pretén”.
Entre els 14 absolts figuren, a més de l’expresident de la Diputació de València Jorge R.G., dos exgerentes i la exvicegerent de Divalterra i tres antics assessors del primer. Els set acusats restants són els alts directius contractats per a aquesta mercantil.
Les acusacions mantenien que els màxims responsables de Divalterra, empresa dependent de la Diputació, van dissenyar un sistema artificiós d’àrees de direcció en aquesta societat únicament per a afavorir a membres, afins o simpatitzants dels partits polítics que dirigien llavors la corporació provincial, PSPV-PSOE i Compromís.
No obstant això, l’Audiència de València va concloure que no havia resultat acreditat que la mercantil dependent de la Diputació resultara perjudicada econòmicament per eixe nou model de gestió i tampoc va apreciar la comissió de cap dels delictes atribuïts als seus responsables.
La Sala civil i Penal del TSJCV ha ratificat ara la sentència absolutòria de l’Audiència en entendre que està prou motivada en virtut de la prova practicada en l’acte del judici oral.
“Es podrà compartir o no per aquest tribunal d’apel·lació el que s’ha dit pel tribunal de primera instància, però no és possible afirmar que les seues apreciacions siguen contràries al sentit comú, a la lògica o a l’experiència ni, per tant, que siguen absurdes, arbitràries, inconsistents o incoherents”, assenyalen els magistrats de l’Alt Tribunal valencià.
“Com menys concorren dubtes raonables sobre aquest tema, i aquesta apreciació del tribunal d’instància es respecta per aquest tribunal d’apel·lació, atés que les raons preses en consideració per aquell són raonables i concordes amb el sentit comú, la lògica vulgar i l’experiència ordinària”, agrega.