El veïnat de Benarrai arreplega 600 firmes per a exigir una solució a les inundacions

“Com a veïns de la zona de Benarrai estem cansats de les contínues inundacions que es produeixen en els nostres edificis i que ocasionen greus danys des de fa anys. Exigim al consistori que inicie les actuacions necessàries i les execute, perquè no quede en l’oblit i no es tornen a repetir aquests tràgics successos”.

Aquest és l’encapçalament de l’escrit que el veïnat dels carrers Enric Valor, Serreta i Ovidi Montllor faran arribar a l’Ajuntament d’Ontinyent, cansats de “la inacció del consistori en aquesta matèria” i que ja compta amb el suport, segons expliquen de 600 signatures. El Partit Popular es feia ressò a començaments de la setmana passada d’aquesta demanda veïnal i anunciava que ha enregistrat una moció al plenari municipal que “vol acabar amb els problemes d’inundacions que pateix aquesta zona”. La proposta dels populars demanda que “definitivament l’Ajuntament estudie i determine les infraestructures convenients per a la reconducció d’aigua que nega tota aquesta zona i evitar nous danys materials i, per descomptat, personals”, expliquen.

La iniciativa respon, com detalla la portaveu del grup municipal popular, Mercedes Pastor, “al compromís adquirit amb el veïnat en la reunió de setembre”. Un suport que els residents “agraïm per la seua col·laboració”.

Els populars volen que “la moció siga un acord realment efectiu i demanem que es consigne una partida econòmica en el pressupost de 2020 i s’inicien amb caràcter d’urgència, els treballs determinats per l’estudi que evite noves inundacions en aquesta zona tan poblada d’Ontinyent”.

CANALITZAR L’ESCORRENTIA

La resposta del Govern d’Ontinyent no es feia esperar i el dijous passat es reunien amb el veïnat novament -després de la cita del 20 de setembre- per a presentar-los una proposta. Segons explica el regidor de Serveis Municipals, Manuel Cuesta, “volem veure si d’una vegada per totes es pot arreglar el problema de les inundacions en la zona de Benarrai. La proposta que hem presentat consisteix a la canalització de l’aigua des del pas inferior de la carretera de la Ronda Sud, perquè pensem que porta un 60% de les aigües que provenen de la serra, de la zona de la Farola, El Torrater i el Camí de l’Estació, per a conduir-la per davall de terra i connectar-la directament amb el col·lector”. A més d’aquesta canalització subterrània, “l’actuació inclourà un parell de tàlvegs a la dreta i a l’esquerra del col·lector, que arrepleguen les aigües que van en superfície”.

Aquesta mesura es portarà endavant “amb fons propis, el cost aproximat serà de 100.000 euros”. Des del govern municipal exposen que “la zona de Benarrai és urbanitzable i caldria que els agents urbanitzadors hagueren construït un col·lector de major capacitat. Ara, l’assumirà el consistori ontinyentí amb recursos propis”.

LA MESURA ÉS “UN PEGAT”

Des del Partit Popular han valorat “l’efecte d’immediatesa” que ha tingut la seua proposta i destaquen que “el fet més important és trobar la solució a un problema latent des de fa un tems, que va assolir gran perillositat i escenes de pànic en 2016 i al qual no se li ha fet cas en anys”. No obstant això, adverteixen des del PP “la improvisació” de la mesura i que “és més que probable que el projecte anunciat pel govern local a última hora siga un pegat que no acabe amb els greus problemes que pateixen els veïns de la zona”.

Aquest partit de l’oposició municipal ha anunciat que tot i l’anunci municipal, “mantindrem la proposta en el plenari i esperem comptar amb els vots a favor de tots els grups”. A la inundació de cotxeres i baixos de Benarrai, el PP destaca que hi ha altres problemes com “els de la zona del col·legi Carmelo Ripoll, les grans avingudes d’aigua que vessen des de Benarrai cap a l’Almaig i el Barranquet -on es va haver de tancar el centre de salut- o el pas inferior de la Ronda Sud”. Des del PP lamenten que en la reunió entre el govern i el veïnat tan sols estaven presents els presidents de finques i administradors.

Des del Govern d’Ontinyent Manuel Cuesta ha qualificat les declaracions del PP com a “desafortunades”. L’edil assenyala que “la solució als problemes d’inundabilitat de la zona de l’Almaig estan en marxa, a pesar de l’oportunisme del PP i gràcies al bon treball i a la professionalitat dels tècnics municipals”.