Els càrrecs de Festes, en miniatura i amb caràcter solidari

A Montse Gandia sempre li han apassionat les manualitats. En les creacions que realitza a través de la firma Mon Detall es va adonar que existia un buit. “En molts establiments comercials de la ciutat ens traslladaven la necessitat de crear productes que es convertisquen en souvenir d’Ontinyent perquè molts turistes i visitants que arriben a la ciutat busquen algun objecte de regal”. Així és com va començar a crear clauers, imants en els quals apareixia algun element simbòlic com el Campanar. A través del contacte amb algunes associacions d’Ontinyent van anar sorgint altres motius com el dedicat a l’ermita de Sant Esteve.

No obstant això va haver-hi un moment en el qual va sorgir un espurna. Perquè l’electricitat inicial tingués el seu fluid es van combinar alguns coneptes que rondaven pel seu cap. “Sempre m’ha interessat la idea de crear una cosa que tingui una projecció per als xiquets”. Aquest substrat unit al de l’experiència ja adquirida de crear elements que projecten la ciutat d’Ontinyent a l’exterior i la inevitable mirada cap a les nostres Festes més emblemàtiques va donar com a resultat la creació d’una col·lecció de figures de fusta dedicades a les comparses. “La idea inicial era que pogueren convertir-se en un souvenir que s’adquirira al Museu Fester per part dels seus visitants”. Aquesta idea inicial va anar evolucionant cap a una nova perspectiva. Amb l’ajuda del seu nebot Ricky Morales i l’adquisició d’una màquina làser gravadora, van començar a sorgir els primers prototips. Després de reunir-se amb els principals càrrecs d’enguany, les comparses de Mariners i Taifes que ostenten les Capitanies i Contrabandistes i Abencerratges amb les Ambaixades, es va decidir enfocar el projecte, de manera experimental, cap a la reproducció en miniatura de figures relacionades amb aquestes quatre formacions amb protagonisme destacat el 2024.

Ricky Morales va aportar un disseny infantil “inspirat en els personatges de contes”. I d’aquesta manera han nascut les primeres creacions. “L’objectiu és oferir el projecte a totes les comparses, amb el propòsit de crear les figures de totes per al Mig Any de 2025”, apunta Montse Gandia.

Les primeres creacions, les de les quatre comparses amb càrrec, es materialitzaran en 200 exemplars (50 per cadascuna, amb models de festers i festeres). La il·lustració, a més, permet la interacció dels infants ja que són figures que es poden pintar. Entre els dos models que s’ofereixen n’hi haurà un de més complet, amb detalls com la faixa de les comparses per col·locar i un petit estoig de pintures. Aquest model tindrà un cost de 10 euros. El segon model, a 5 euros, s’oferirà només amb la figura. De cadascuna de les figures venudes es destinarà un percentatge solidari per al Projecte Sambori que gestiona Càritas Ontinyent.