Els centres educatius estan convocats hui a una jornada de vaga

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic ha convocat a tota la comunitat educativa a fer una vaga hui 23 de maig per, entre altres coses, “aturar les noves lleis educatives regressives que atempten contra els drets de la comunitat educativa. No podem permetre tots els atacs que l’educació pública està patint. El dia 23 us animem a fer vaga”, segons ha traslladat aquesta plataforma a les diferents AMPES dels centres públics d’Ontinyent.

En el comunicat es justifica l’aturada amb l’objectiu de millorar les condicions laborals, “exigim els recursos necessaris per a una vertadera inclusió educativa, per la millora de les condicions laborals i salarials dels treballadors i treballadores de l’ensenyament. Així com, mesures per atendre la salut laboral del professorat”.

També es pretén pressionar perquè no es paralitzen les diferents obres del Pla Edificant que està en marxa, a Ontinyent, en actuacions com les actuals al Martínez Valls i l’IES l’Estació, així com altres programades per als pròxims anys. “Les xiquetes i xiquets estan patint riscos en els nostres centres escolars, ja que, fins i tot les obres més urgents s’estan dilatant en el temps. Com a conseqüència: s’ha compromés la integritat estructural dels edificis i la seguretat i benestar de tota la comunitat educativa: goteres, trencament i oxidació de tanques exteriors, falta d’instal·lació d’aires condicionats i adequació dels edificis a les condicions de l’emergència climàtica, desperfectes als sòls del pati que ja han ocasionat accidents, sostres que cauen a trossos… Els espais educatius estan en perill.
Igualment, necessitem ampliar la xarxa de centres públics, des de 0-3 anys fins a els ensenyaments postobligatoris (escoles d’idiomes, centres d’ensenyaments artístics, escoles d’adults, etc.), passant pels col·legis d’infantil i primària i els instituts”.

La mobilització també pretén ser una defensa del valencià al sistema educatiu de la Comunitat. “Per a nosaltres, la «llibertat educativa» és la que es caracteritza per l’absència de dominació d’una llengua sobre l’altra i la nova proposició de llei agreuja encara més la situació de bilingüisme asimètric que patim al nostre territori. Ara per ara, i després de més de 40 anys d’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, continuem observant casos d’un inacceptable maltractament dels drets de les persones al coneixement i l’aprenentatge en la nostra llengua”.

A banda els convocants estan en contra del districte únic. “Considerem que eliminar les zones escolars en l’admissió dels alumnes va en contra de la llibertat d’elecció de les famílies i sols afavoreix la selecció dels alumnes i de les família de determinats centres educatius concertats. Una mesura que per a la Plataforma es altament segregadora i que provoca que l’alumnat es concentre en uns centres educatius en detriment dels altres que poden perdre matrícula, i per tant, aules i mestres. L’educació pública està ja patint les retallades. Advertim que quan s’apliquen mesures com la zona única i no hi ha reserva de places, el sistema educatiu acaba segregant la infància en funció de les possibilitats econòmiques, creant els centres de tipus A i els centres de tipus B; es reforcen també els centres guetos i això és incomplir un principi bàsica com és la igualtat d’oportunitats”.

I per últim n’hi ha un pronunciament contra les retallades en l’àmbit educatiu: “Les retallades en l’educació pública ja són una realitat incontestable. Retallen en les escoles oficials d’idiomes i retallen en infantil i primària. Ja coneixem les propostes per al curs que ve de grups en aquests ensenyaments i el saldo és totalment negatiu per a l’ensenyament públic. Educació retallarà 206 aules d’Infantil i Primària el curs que ve en la C.Valenciana”.