L’ontinyentí Hèktor Arrue Vicedo i la seua productora Merlet Audiovisual donaran vida als Gegants i Cabets en un audiovisual que mescla ficció i documental a parts iguals. En aquest camí tenen un aliat essencial: l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent que compleix enguany el seu 25 aniversari i que veurà com la història d’aquestes figures queda enregistrada en aquest documental ficcionat.
Com apunta el seu títol ‘La recerca de la Reina Jueva’, aquest personatge és el punt de partida de la narració: comença a fer-se preguntes al voltant dels seus orígens i de la seua història. Una inquietud que serveix de fil conductor per a la part ficcionada que mostra la personalitat d’aquests entranyables personatges. Al mateix moment, aquesta argumentació és la que motiva la investigació i documentació real que quedarà palesa amb entrevistes a persones que han tingut a veure que hui en dia els Gegants i Cabets continuen vius en la cultura popular.
Per a Hèktor Arrue es tracta “del primer gran projecte de la productora. Fins ara he estat treballant fora d’Ontinyent i ara Merlet Audiovisual arriba a la ciutat amb expectatives de treballar en propostes comercials i també de ficció”.
Foto: Lydia Carboneras.
El documental es troba en ple procés de creació. Ja s’han gravat imatges en la festivitat del Corpus i, fa unes setmanes, el Palau de la Vila vivia un rodatge intensiu, de 8 a 19 hores, dissabte i diumenge. “Tinc la gran sort de comptar amb la implicació de l’Associació de Gegants i Cabets i la majoria s’han pogut estrenar actuant en aquest treball”, explica el director.
Ara queden per davant més sessions intenses de rodatge i la gravació de les entrevistes, la part més científica. “La idea és que la ficció servisca de ganxo per als xiquets i xiquetes, però que el treball tinga un rigor documental que deixe testimoni de la història d’aquests personatges”. Amb aquesta intenció ha existit un treball previ de documentació al qual Arrue ha destinat prop de 5 mesos, amb el suport del colectiu geganter.
Pel que fa a la divulgació del documental, per un costat, està pensat perquè l’associació puga contribuir a la divulgació del seu treball sobretot entre els més menuts i, al mateix temps, la idea d’Hèktor Arrue és “poder comercialitzar-lo, per exemple, a la televisió autonòmica quan entre en marxa”. Pel moment, el director se sent molt satisfet amb el que s’ha rodat fins ara i és conscient que encara li queda un treball intens per davant.
Hèktor Arrue li imprimirà el seu estil personal al documental, però també els vincles personals i emocionals que manté amb aquest col·lectiu. No debades, és nebot de l’autor dels nous Gegants i Cabets, Jordi Arrue i cosí de qui ha agafat el testimoni del seu pare. Al mateix temps altre oncle, Vicedo, va ser president de l’associació i el vincle familiar el va dur a participar directament durant dos anys traent aquestes figures amb tanta aceptació a Ontinyent.
La pretensió d’aquest ontinyentí a més de documentar el treball de l’associació és alimentar la imaginació i la ilusió dels xiquets i xiquetes i que “quan passen pel Palau de la Vila tinguen la impressió d’haver-los escoltat parlar”.