Els Moros i Cristians, sense elefants ni felins ni altres animals salvatges

La imatge icònica de l’Ambaixador i Banderer Kábilas baixant Daniel Gil a lloms de sengles elefants en 2011. La mateixa de càrrecs idèntics de la mitja lluna, aquesta vegada sobre camells en l’Ambaixada dels Moros Marinos de 2018. Però fins i tot hi ha més. Les d’una parella de desafiadors guepards en l’ostentació dels Mudéjares de 2008. O els llops de la capitania dels Contrabandistas de 2016. Les exhibicions d’àguiles i falcons, les serps enroscades… totes aquestes estampes de la fastuositat de les Entrades de Moros i Cristians d’Ontinyent, i de la resta de l’orbe fester valencià, estan a punt de ser història.

El ple del Consell té previst aprovar, abans de marxar-se de vacances, el projecte de llei autonòmica sobre protecció, benestar i tinença d’animals de companyia. Si ho fa en les pròximes setmanes, després de l’aturada estival, el projecte legislatiu entraria en tramitació parlamentària en les Corts.

Aquest nou marc legislatiu, pioner en tot l’estat espanyol, suposa l’ordenació autonòmica més avançada i, encara que l’esperit de la llei està enfocat a posar fi a l’abandonament, maltractament i sacrifici de les mascotes, també està enfocada cap a la prohibició de l’ús d’animals en els circs i la protecció d’espècies en risc i salvatges. Es pretén “evitar el maltractament derivat del trànsit clandestí d’espècies salvatges i silvestres que no s’adapten a l’entorn urbà”.

ES PODRAN UTILITZAR ANIMALS EN LES ENTRADES?
Cal diferenciar. Radicalment. Segons aquesta llei no hi haurà problemes per a l’ús de cavalls ni altres animals considerats de criança (oques, ànecs, ovelles, bous…), tal com ja hem vist en nombroses desfilades. La permissivitat aconseguirà a tots els animals que s’adapten a la tradició de companyia, de mobilitat…

QUÈ PASSA AMB ELEFANTS, GRANS FELINS, MICOS, CAMELLS…?
Tots els animals considerats fauna silvestre o salvatge no podran ser exhibits ni usats. Encara que la llei no parla específicament de les Festes de Moros i Cristians, en el seu article 7 prohibeix la seua utilització “en espectacles, baralles, festes populars i altres activitats que impliquen crueltat o maltractament i puguen ocasionar-los lesions o mort provocar-los tractes vexatoris”. Però, més endavant, en el mateix article subratlla la prohibició “en fires, exposicions, concursos, exhibicions, filmacions, sessions fotogràfiques o cinematogràfiques… sense l’autorització municipal”.

PAPER DELS AJUNTAMENTS
És a dir la nova llei considera que els ajuntaments seran peces fonamentals com a reguladors (a través d’ordenances), com a fiscalitzadors i sancionadors. La Conselleria preveu ajudes per a desenvolupar i aconseguir els objectius.

AFECTA LES FIRES I MERCATS MEDIEVALS
Sobretot a l’exhibició d’ocells i espectacles de falconeria tan característics d’aquestes cites. A més qualsevol altra espècie considerada silvestre o salvatge tampoc podrà ser exhibida o utilitzada.