Els músics de vent tenen millors constants vitals

L’interés per conéixer la repercussió del sedentarisme entre els joves va portar als alumnes de l’IES Jaume I d’Ontinyent: Salvador Egea, Lara Llopis i Beatriz Buzan a triar aquesta temàtica, dins de l’assignatura de Projectes d’investigació, impartida per la professora Almudena Martínez Ferre.
El treball que els ha valgut el premi FEDINES, certamen convocat per la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, es titula ‘El ritme de la vida: anàlisi de les constants vitals en adolescents sedentaris, esportistes i músics’.
L’objectiu marcat era analitzar els valors de les constants vitals en diversos grups d’alumnat de 1r i 2n de batxillerat, abans i després de fer una activitat física i són: sedentaris (no duen a terme activitat fora de l’institut); esportistes majoritaris (practiquen activitat física més de 6 hores fora del centre); esportistes minoritaris (fan menys de 6 hores d’activitat física fora de l’IES) i els músics de vent (tots en últims cursos del grau professional).
Precisament aquest últim grup és un dels quals tenen unes constants vitals més eficients, tan sols després dels esportistes majoritaris, per la qual cosa és una de les sorpreses de l’estudi. Després, li segueixen els esportistes minoritaris i tanquen el rànquing els sedentaris, amb unes constants vitals menys eficients.
Per tot això conclouen que “podem afirmar que la pràctica de l’activitat física durant l’adolescència aporta importants beneficis físics i saludables, que ajuden a gaudir un futur de benestar fisiològic”.
Els valors que s’han mesurat en la fase de recollida de dades han sigut la capacitat pulmonar (que els músics de vent tenen més desenvolupada); la pressió arterial; la saturació d’oxigen; la temperatura; la freqüència respiratòria i la freqüència cardíaca.
Com explica la professora que coordina el projecte, Almudena Martínez, “l’assignatura consisteix a desenvolupar projectes d’investigació i la classe es divideix en grups. Cadascun tria el tema que vol abordar i es planteja com realitzar la mostra de recollida de dades, a qui i es posen els mitjans. Després es passa a l’anàlisi de dades i a l’elaboració de les conclusions”.
En aquest cas, el mostreig es va arreplegar en el mateix institut, a l’alumnat de batxillerat, just després de realitzar una pràctica esportiva. Concretament, hi havia 35 alumnes sedentaris (41,3% dels enquestats); 18 esportistes menors (21,1%); 20 esportistes majors (23,6%) i 12 músics de vent (14%).
“És una etapa de formació en la qual es dediquen moltes hores a l’estudi per a tindre un bon expedient, la qual cosa va associat al sedentarisme. Malgrat aquesta situació, el grup de sedentaris no arriba a la meitat dels enquestats. En qualsevol cas, l’alumnat apuntava que els agradaria tindre una millor gestió del temps per a practicar més esport”, afegeix la professora de l’IES Jaume I.