En un món ultra connectat, les relacions comercials internacionals són com el torrent sanguini que manté viu a l’organisme social. Si no hi ha activitat comercial, la societat s’anquilosa i eventualment algunes parts poden resultar danyades.
El president dels Estats Units, Donald Trump, sempre ha sigut molt clar sobre els seus plans de política aranzelària envers la resta del món. L’agenda ‘America First’ suposa un gir copernicà en la política comercial dels Estats Units, que posa en risc el flux d’intercanvis comercials a escala mundial i té el potencial d’engarrotar la complexa maquinària econòmica global creada en les últimes dècades.
El Govern d’Espanya porta mesos previngut i preparant una resposta proporcionada, tangible i coordinada amb la Unió Europea. Els negociadors treballen sense descans per a tractar de desescalar la situació i trobar punts de consens que impedisquen arribar a una situació descontrolada.
En aquest sentit, a més de les mesures econòmiques de protecció anunciades per al teixit productiu d’Espanya en conjunt i les que es prenen coordinades amb els socis de la UE, el Govern ha volgut llançar un missatge a la societat en general, amb el qual pretén transmetre serenitat i al mateix temps expressar una postura ferma de suport.
Espanya té una economia dinàmica que aposta per la interconnexió, el comerç obert i regulat. Espanya, com els seus socis europeus, és una nació d’emprenedors. Amb un teixit productiu dinàmic i audaç. Una societat de gran indústria i de pimes. Espanya exporta cada vegada amb més èxit i els nostres productes i serveis es perceben com de la més alta qualitat.
Amb la campanya “Els nostres Valors No Es Venen. Els nostres Productes i Serveis, sí” es vol animar al consum intern entés com a espanyol i europeu, però sense caure simplement en el proteccionisme ni entrar en un xoc directe amb qui, de totes maneres, estem abocats a entendre’ns abans o després.

Espanya és una potència agroalimentària, quarta major exportadora d’aliments de la UE i setena del món.
El valor dels aliments espanyols i europeus va més enllà del seu cost. Són sinònim de prestigi i de qualitat, que compten amb un gran reconeixement en els mercats internacionals.
Hem d’apostar pel nostre, pels nostres aliments i pels nostres productes agroalimentaris i pesquers, que generen valor afegit, contribueixen a la cohesió social i a la protecció del medi ambient.
L’èxit del concepte central “Els nostres valors no estan en venda. Els nostres productes i serveis sí “ resideix en la relació oposada que tenen els valors i els productes amb la idea de venda.
Perquè no tot està a la venda. Com va dir la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, “Groenlàndia no està a la venda”. El Canadà no està a la venda. Els valors espanyols i europeus no estan a la venda. No està a la venda l’objectiu d’aconseguir una societat oberta, justa i de benestar. De la mateixa manera que no es pot comprar l’amistat ni el respecte, no estan a la venda els Drets Humans, ni els principis democràtics i de respecte a les lleis sobre els quals s’assentisca la Unió Europea.
No obstant això, tot el que és obra de la capacitat productora i l’enginy humans, sí que està a la venda. Espanya està oberta. Europa està oberta.
“Compra allò que és teu” es refereix al producte espanyol, mentre “defensa allò que és nostre” pot referir-se en un sentit més ampli, a l’àmbit europeu. Espanya és Europa i els nostres reptes són compartits. Per això aquesta campanya té un caràcter dual, espanyol i europeu.
En definitiva, els espanyols hem de recordar que el nostre Govern està ací, defensant els nostres interessos comercials, negociant perquè el teixit productiu i els sectors més afectats puguen fer front a la situació de la manera menys onerosa possible, al mateix temps que es protegeixen els valors que caracteritzen a una societat oberta, avançada i moderna.