Els ofegabous i els triops ja resideixen a la finca El Port

Hui ha culminat la primera part del projecte de recuperació d’ofegabous i triops, animals en perill d’extinció, que s’han soltat en la seua ‘casa definitiva’, la finca El Port en el terme d’Ontinyent. En aquesta propietat dels germans Santi i Ximo Prieto s’han habilitat dues tolles, amb diferents especificitats d’aigua, perquè aquests animals puguen fixar la seua residència.

La Colla Ecologista l’Arrel ha liderat aquest projecte de vida silvestre, dissenyat pel biòleg Àngel Such, per a reintroduir aquest crustaci del Triàsic a Ontinyent i també l’amfibi conegut com ofegabous, totes dues vulnerables. Amb aquesta finalitat, es van posar en contacte amb el Centre Aqüícola del Palmar, concretament amb el tècnic de Conselleria Antonio Pradillo, “qui ens va proporcionar els exemplars d’aquestes dues espècies i ens va indicar que el projecte havia de tindre un vessant educatiu, vinculat als col·legis”, explica David Gironés, president de la Colla Ecologista l’Arrel.

Els col·legis que han estat ocupant-se de la criança i custòdia d’aquests animals des de febrer, han sigut 2n de primària del CEIP Lluís Vives i 3r de secundària del col·legi La Milagrosa.

De fet, els protagonistes ha sigut l’alumnat d’aquests dos col·legis, que han explicat com són els animals dels quals han tingut cura i han aprés durant aquest curs, acompanyats pels seus professors, les directores dels centres i els seus familiars.

L’acte ha tingut lloc en un ambient distés i amb el compromís de fer el seguiment per part de biòlegs i de la GVA de l’adaptació dels animals al seu nou habitat. A més dels amfitrions, l’Arrel, el tècnic de Conselleria i la comunitat educativa dels dos col·legis, també hi assistien els regidors de Medi Ambient, Sayo Gandia, i d’Educació, Ferran Gandia, i Joan Alcaraz de Vivers la Baronia, encarregat de fer les basses on ja resideixen els tríops i els ofegabous.

Una jornada que, de segur, els més menuts no oblidaran mai.