Realitzar simulacres mèdics pot ser un al·licient formatiu per als professionals del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent (DSXO), especialment per a aquells joves metges que han decidit realitzar la seua residència en algun dels centres d’atenció primària de la zona. Per això un grup de metges residents ha organitzat una simulació de casos clínics. La sessió ha estat compartida en streaming amb els 73 centres de primària i amb tots els professionals en formació que pertanyen a aquest departament.
Aquesta simulació, amb una durada de prop de 25 minuts, tenia com a objectiu observar com els professionals se situen i adopten rols d’equip durant una actuació urgent a un pacient en atenció primària. “No es va avaluar què estaven fent, sinó com desenvolupaven ells aqueixa gestió de crisi en una emergència. Com adquirien els rols i com es repartien les activitats”, explica Pedro Aldana, resident de 3r any en un dels centres de salut d’Ontinyent i impulsor de la iniciativa. A ell, s’ha unit Ana Ribera, resident de 1r any també en Ontinyent, qui conclou que la iniciativa ha estat molt interessant. A més, Ribera destaca la importància que els protocols d’actuació queden “molt ben fixats” perquè s’intervinga de manera ràpida en situacions crítiques i emergències. “Hem pogut veure com un equip de metges i infermers han treballat en equip i han demostrat les habilitats tècniques i no tècniques a l’hora de gestionar una crisi”, subratlla Pedro Aldana.
A la formació es va recrear un cas clínic urgent, un codi d’infart. Tant el ‘pacient simulat’ com els professionals reals que participaren de manera activa en la simulació van ser triats a l’atzar en el moment d’iniciar l’activitat. Tant l’equipament per a la simulació com l’adaptació d’una sala d’urgències per a realitzar la formació s’han dut a terme amb mitjans propis dels organitzadors, que consideren que aquesta experiència ha servit com a “prova pilot” per a possibles futures simulacions. “Tant de bo aquest projecte poguera evolucionar fins a la creació d’una sala per a fer simulacions clíniques”, emfatitza Pedro Aldana.