Els veïns de la plaça de Baix arriben a un acord amb Ajuntament i comparses per millorar la convivència

Com conjugar festa i convivència. El veïnat de la plaça de Baix, l’Ajuntament d’Ontinyent, la Societat de Festers i les comparses que gaudeixen d’aquest espai públic (Abencerrajes, Mariners, Gusmans i Chanos) han acordat enguany una sèrie de mesures, per tal de facilitar la convivència al veïnat. Segons explica un dels veïns que va participar en tot aquest procés, Ximo Tortosa, “hem notat una millora, sobretot el que s’ha fet palés és el compromís que han adquirit totes les parts i la voluntat d’aproximar postures”. Entre els acords als quals s’han arribat, es troba deixar les zones de pas lliures, augmentar el control de la neteja per part de les comparses en acatar els seus sopars i la prohibició de l’ús de pirotècnia.

La supervisió de pares i mares sobre els menors, la instal·lació de banys públics i la informació al veïnat sobre el tancament dels dies i hores del carrer, són altres de les mesures preses per tal de millorar la convivència entre la festa i el veïnat. “El principal problema que tenim és el soroll, per tant, veiem positivament que s’haja canviat la ubicació de la banda de música durant els sopars o els diferents actes festius, davant d’immobles deshabitats, per tal de minimitzar les molèsties”, afegeix Ximo Tortosa. Des del veïnat apunten que el cúmul de soroll podria derivar en considerar aquesta àrea com a Zona Acústicament Saturada (ZAS), una proposta llançada que caldria estudiar amb deteniment, per veure si seria beneficiós o no aconseguir aquesta declaració.

Perquè a la plaça de Baix, a més de l’activitat de les comparses, se li suma l’oferta de locals d’oci, concerts o iniciatives en el solar de Tortosa i Delgado i també les festes del bou que tenen lloc dues vegades a l’any. En aquest carrer emblemàtic del centre de la ciutat, també veurien amb bons ulls rebre ajudes especials per a millorar l’aïllament acústic dels immobles.

Per la seua part, la Societat de Festers s’ha compromés a millorar la seua seu, pel que fa al canvi de finestres de la façana de la plaça de Baix i millorar així acústicament l’edifici. De la mateixa manera, des del veïnat apunten que Caixa Ontinyent també es va comprometre a tindre en bon estat les cases que té en propietat en aquesta via cèntrica de la ciutat. Per tant, satisfacció per la voluntat de totes les parts, d’unes mesures que estan testant-se per primera vegada i que tindran una valoració conjunta una vegada passe l’estiu.