Enguany n’hi haurà menys ametles però seran de millor qualitat

Les primeres estimacions de la Unió de Llauradors i Ramaders, recollides a peu de camp a les diverses zones productores, pronostiquen una producció lleugerament superior a les 4.000 tones d’ametla en gra, cosa que representa un descens del 9% respecte a la campanya passada que ja va ser una de les més baixes del segle. Amb aquesta nova collita es tornaran a batre rècords a la baixa, ja que significarà un descens del 35% sobre la mitjana del període 2000/2022. Tot i això, malgrat aquest descens, la qualitat és molt bona, millor que la campanya passada.

En la província de València, amb una estimació de 1.600 tones, el descens seria d’un 5%.

Les causes d’aquesta caiguda de la producció es deuen, fonamentalment, a la manca de pluges dels darrers mesos, sobretot durant l’hivern i la primavera que han agreujat la persistent sequera que suporten la major part de les comarques productores d’ametla.

D’altra banda des de la Unió de Llauradors es denuncia també una alarmant manca de rendibilitat a les explotacions. Els preus de la campanya passada van ser un 60% inferiors als de la campanya 2014/15, mentre que cada any hi ha més importació d’ametles de Califòrnia amb preus cada volta més baixos. En aquest sentit, les importacions d’ametles a la Comunitat Valenciana han augmentat un 45% en els darrers quinze anys. El preu d’importació d’ametlles nord-americanes el 2023 va ser de 3.63 €/kg, un descens del 26% en relació amb el 2022. Aquestes importacions són de menor qualitat per culpa dels sistemes productius que utilitzen.

Des de la Unió traslladarà a la Conselleria d’Agricultura una bateria de mesures per a minimitzar els efectes relacionats amb la greu situació climàtica. En aquest sentit, l’organització proposa una partida econòmica per a poder replantar els arbres morts per la sequera, la revisió i actualització de dades de pluviometria perquè hi haja més zones productores que es puguen acollir a les ajudes acoblades de la PAC de fruita seca i unes dotacions mínimes d’aigua (pous sequera) per a salvar aquells ametlers que es troben en fase quasi terminal.