Esmorzar de la Llàgrima i Contraban, camí de ser Bens d’Interés Cultural

La Societat de Festers ha iniciat l’expedient per sumar dos actes més de les nostres Festes de Moros i Cristians com a Bens d’Interés Cultural. D’arribar a bon port els tràmits que ara s’enceten, l’Esmorzar de la Llàgrima i el Contraban, s’afegirien a la Baixà del Crist i les Ambaixades que ja tenen aquesta Declaració.

L´Esmorzar de la Llàgrima és un acte genuí de les festes d´Ontinyent que no té similitud en altres poblacions. Té un valor afegit afectiu i emocional en què, a més, es reconeixen personatges i protagonistes de l’àmbit fester. El seu origen cal situar-lo el 1956, en un dinar que es va fer al Casino de Festers després de la reforma integral de l’edifici. Es va aprofitar aquell acte per homenatjar Daniel Gil i nomenar-lo president a perpetuïtat de la institució (és l’únic en la història que gaudeix d’aquest rang). El 1961 l’acte va adoptar la seua estructura actual en què es fa un record i homenatge als festers absents, es lliuren distincions als exponents de les Festes d’aquell any i es reconeix figures que han treballat per la Festa.

Molt més antic és l’acte del Contraban que protagonitzen les comparses de Mariners i Contrabandistes des del 1861, just l’any en què es va fundar la segona comparsa. Amb textos anònims, la declamació es realitza des de la seua consolidació el 1871, encara que l’acte ha anat evolucionant i canviant segons els temps.

Després de l’aprovació per unanimitat de la proposta per part de la junta, ara, es demanarà el suport de l’Ajuntament en ple, de les diferents associacions i entitats de la ciutat i l’expedient es completarà amb la màxima informació sobre l’acte.