Finalitzen les obres del desarenador que evitarà el pas d’aigua neta a la depuradora d’Ontinyent-Agullent

L’empresa pública EGEVASA ha finalitzat les obres que han invertit 530.000 euros a instal·lar al costat del riu Clariano un desarenador que permetrà evitar el pas d’aigua neta a la depuradora d’Ontinyent-Agullent, optimitzant el procés de depuració i propiciant l’estalvi energètic. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat dels regidors Òscar Borrell (Territori) i Sayo Gandia (Sostenibilitat), destacava que amb els 7 milions d’euros executats en actuacions subvencionades per resoldre els desperfectes de la DANA de 2019, “hem convertit una destrossa en oportunitat de renovar infraestructures per a molts anys, amb l’ajuda d’Egevasa, la Generalitat, la Diputació i la implicació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer”.

El desarenador està a escassos metros d’on s’executarà la conducció definitiva del col·lector d’aigües residuals que dona servei als polígons d’Agullent i Ontinyent, obra que ha eixit aquests dies a concurs públic per 603.000 euros. Un tram que va quedar destruït a conseqüència de la crescuda del riu Clariano provocada per la DANA, tram que es va refer de manera provisional, i que ara serà objecte de la construcció d’una passarel·la definitiva sobre el riu per a garantir una connexió segura fins a la depuradora d’aigües residuals.

Cal recordar que l’obra del col·lector general ha suposat una inversió de més de 4,7 milions d’euros per canviar el traçat d’un tram de més de 2 kilòmetres i allunyar-lo al màxim del llit del riu. De manera prèvia a aquesta intervenció, als primers quinze dies després de la DANA, ja es va dur a terme altra urgent per restablir l’arribada d’aigües a la depuradora, que va suposar una inversió d’1,2 milions d’euros. A més a més, s’ha aprofitat per a actuar sobre la mateixa planta de la depuradora amb altres 500.000 euros.

L’alcalde recordava que afegint altres actuacions entorn del riu com ara el nou parc fluvial de la Cantereria, l’actuació en la part confrontant, o la rehabilitació del Pont Vell i la muralla nord, la inversió acumulada en actuacions patrimonials i contra el canvi climàtic en l’entorn del riu Clariano superarà els 14 milions d’euros.

El regidor de Territori, Òscar Borrell, recordava que al marge de totes aquestes actuacions “els polígons d’aquesta zona van a veure també executades altres millores, a través d’una actuació finançada per l’IVACE amb altres 200.000 euros per unir les connexions d’aigua potable, de manera complementària a les obres del col·lector”. La regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, posava en relleu la importància de les obres del desarenador en l’àmbit mediambiental, “ja que comporta diversos beneficis, com un nou traçat allunyat del llit del riu, una reducció energètica i econòmica perquè el nou desarenador permet separar definitivament les aigües pluvials de les residuals i per últim la regeneració de les zones del riu on s’han desenvolupat les obres”.