GESTA HISTÒRICA: l’equip d’un poble (1.100 habitants) derrota al de la cinquena ciutat

Hui al planeta futbol no es parla d’altra cosa. “Un ridículo Zaragoza cae en Copa contra el Atzeneta de Tercera RFEF“, “Bombazo en la Copa del Rey”, diu el Marca. “El Atzeneta hace historia“, proclama l’Sport. “El Atzeneta hace historia y elmina al Zaragoza“, titula el Levante. “El Zaragoza se derrumba ante el Atzeneta”, apunta El Desmarque… i així, un darrere d’altre, els periòdics esportius, i també els generalistes es fan ressò de la gesta històrica que es va viure anit al Clariano.

Però molts dels periòdics posen l’èmfasi no sols en la diferència de tres categories entre un i altre sino també en cóm es possible que l’equip d’un poble amb poc més de 1.100 habitants haja derrotat al d’una ciutat amb més de 666.000 i que és la cinquena en població d’Espanya. La premsa parla d’un somni que es viu en un poble que, fins ara, tenia la seua major fita esportiva en l’ascens que es va aconseguir fa quatre anys a la Segona B, de la mà de l’entrenador David Albelda.

Òbviament, darrere del potencial de l’equip taronja de la Vall d’Albaida està el suport de l’empresa Ubesol, espònsor i mecenes del club. L’equip, acostumat històricament a passejar-se per les categories regionals i comptar els seus duels contra els d’equips de la contornada, va experimentar un creixement important amb la injecció econòmica procedent de la indústria de la qual són propietaris dos famílies, els Úbeda i els Soler. Ubesol, dedicada a la fabricació de tovalloles higièniques i altres productes tèxtils per a la neteja de la casa, va facturar en 2022 fins a 268 milions d’euros (segons els compters dipositats al Registre Mercantil). El grup, format per les empreses Ubesol S.L. i Laboratorios Maverick, S.L.U. fabrica des de 2001 per a Mercadona diferents articles relacionats amb la higienes personal.

Els diners possibiliten una planificació esportiva que continua marcant una ruta encertada. Després de viure l’ascens a Segona B, on ja eren l’equip del poble més xicotet en tota la divisió, amb la reordenació de categories, l’Atzeneta no va poder mantindre’s i va baixar a la Tercera Divisió. En aquesta categoria està cridat a ser un dels candidats al campionat i a l’ascens. Valors segurs com Nacho Porcar s’uneixen als reforços de Castillo (procedent de l’Ontinyent 1931 C.F.) o de Mario Uclés que ahir va rebentar la lògica del futbol i amb el seu gol va provocar la bogeria al Clariano… i també a 10 kilòmetres d’allà, a tot un poble que viu la gesta històrica d’haver eliminat al Real Zaragoza.