Ignasi Gironés Sarrió, pregoner de les festes de la Puríssima

L’Associació de Festes de la Puríssima d’Ontinyent ha donat a conèixer els noms dels càrrecs per a les celebracions d’enguany. Així, Ignasi Gironés Sarrió serà l’encarregat de pronunciar el pregó de 2024, l’acte que inicia les celebracions de forma oficial.

Llicenciat en Belles Arts i especialista en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Universitat Politècnica de València de la UPV, la qual cosa li ha permès desenvolupar la seua vida professional dins d’aquest camp. En l’actualitat és tècnic superior de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la UPV. Al llarg de la seua carrera ha treballat en centres de restauració d’Alemanya i Itàlia, i ha restaurat obres d’autors com Vicent Macip, Antonio Palomino, Gaspar de l’Horta o Mariano Benlliure. La seua labor de recerca abasta la conservació i restauració de pintures i de peces ceràmiques, i es reflecteix en nombroses publicacions.
Han estat diverses les oportunitats que ha tingut de restaurar obres del patrimoni de la Setmana Santa d’Ontinyent, i amb diferents nivells d’intensitat. En algunes ha fet intervencions, podríem dir, de manteniment o més superficials, per a poder resoldre algun problema puntual com per exemple: L’Oració de l’Hort, Jesús a la columna i assotat pels botxins, L’Ecce Homo o El Nostre Pari Jesús Natzaré. En canvi, en altres obres la seua actuació ha estat molt més profunda com en el cas de La Soledat, El Sant Sepulcre o El Crist de la Palma, en el qual a més de restaurar la imatge amb profunditat va ser l’escultor de la Creu.
En l’actualitat ostenta el càrrec de president de l’associació cultural “La Nostra Terra” d’Ontinyent, que té com a principi fonamental la promoció i difusió del patrimoni i la cultura d’Ontinyent i de la Vall d’Albaida. En aquest sentir, i des de la seua fundació, edita ininterrompudament la revista “Almaig. Estudis i documents”, realitzant i promovent totes aquelles activitats que tinguen com a principi fer valdre aquests principis.

Per la seua part, l’autor del cartell de festes, l’element gràfic que fa de crida a la participació serà obra de Juan Antonio Tortosa Ribes.

Nascut a Ontinyent en 1959 es defineix com a autodidacta. Des de nen sempre s’ha sentit molt atret pel disseny, aprenent sobre disseny gràfic i aconseguint destacar, a primerenca edat i guanyar algun concurs en la seua etapa juvenil.
Dissenyador gràfic i tèxtil, ha treballat en diverses empreses tèxtils en departaments de disseny i picatge de brodats, confeccionant el seu propi book de dissenys per a mantes. També es va formar en uns altres camps del disseny com el de la construcció o el disseny artístic.
Després del seu pas per diverses empreses es va aventurar a crear la seua pròpia empresa de disseny i picatge de brodats, anomenada DESIGNART.
Paral·lelament i fora de les seues responsabilitats laborals i com a amant de la seua terra, del seu poble i de les seues festes, va participar en diferents treballs relacionats amb les festes de Moros i Cristians com van ser el quadre commemoratiu de la Capitania Fontanos 1993, la recuperació dels antics dissenys i brodats per a la recuperació del vestit original dels Moros Marins, el picatge per al brodat del logo dels Mudèjars, etc.
Es va atrevir amb el disseny de cartelleria i publicitat en cartells anunciadors de concursos de Balls de Saló, del qual era aficionat i finalment i com a colofó, va tenir l’ocasió de conèixer i introduir-se en el món Faller, dissenyant vestits i complements i posteriorment fins i tot Mantons de Manila. Entre ells li fa gran il·lusió compartir i sentir-se molt orgullós d’haver realitzat mantellines per a la Fallera Major de València per a aquest pròxim any 2025.

L’encarregat de presentar el programa i el cartell de la present edició de les festes serà Rafa Gandia Borredá. Membre de l’Associació de la Puríssima. Metge de professió, és un estudiós i investigador de les nostres festes i tradicions. Angelet en la seua infància, és un assidu col·laborador de diverses publicacions i llibres, entre ells els de la Puríssima, així com d’altres mitjans de comunicació, com El Periòdic d’Ontinyent.

Amb la divulgació d’aquests nomenaments comença el compte enrere per a les festes patronals de la ciutat.