Indignació perquè els judicis per delictes de violència de gènere es traslladen a Xàtiva

Ontinyent no tindrà un Jutjat de Violència sobre la Dona. Així ho ha determinat l’acord entre la Conselleria de Justícia i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per l’agrupació i l’especialització d’aquest tipus de jutjats.

En la tercera fase d’aquest pla, previst a desenvolupar en 2024, es planteja la constitució d’un jutjat exclusiu a Xàtiva, al qual es derivarien els casos dels jutjats d’Ontinyent. Una decisió que ha provocat indignació en l’Ajuntament d’Ontinyent. “És una situació precipitada i poc rigorosa, que només mostra el desconeixement que es té de la realitat de les dones víctimes de violència de gènere”, declara Natàlia Enguix, regidora d’Igualtat.

A més, afegeix que el fet “d’obligar les dones a traslladar-se a Xàtiva les revictimitzarà, justament el que la justícia no hauria de fer”.

Carta a Conselleria

Per tot això, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha remés una carta a la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, exposant “la preocupació davant la informació publicada” i posa l’accent en el fet que “Ontinyent té una població superior als 36.000 habitants enfront dels menys de 30.000 de la ciutat de Xàtiva, aquesta decisió suposarà un empitjorament en l’atenció a les dones víctimes de la violència de gènere de la nostra ciutat i la resta de municipis del partit judicial”.

En aquesta missiva, el primer edil també recuperava l’anunci del passat mes de desembre en referència al futur Palau de Justícia d’Ontinyent, “el qual integrarà els serveis especialitzats com l’oficina d’atenció a les víctimes del delicte, la clínica mèdic forense i el gabinet psicosocial”, uns serveis que, ara, amb el nou pla d’agrupació i especialització, quedaran incomplets. A més, Rodríguez recorda a la consellera que tal com ella mateixa puntualitzava “és important disposar d’aquests recursos d’atenció a les víctimes, especialment de violència de gènere, prop del seu lloc de residència i amb una estructura que oferisca una resposta ràpida, integral i especialitzada”.

Des de l’Alcaldia s’ha sol·licitat una reunió amb la conselleria, per “analitzar la situació i tindre un millor coneixement de la proposta d’ampliació i reorganització del pla judicial abans de traslladar-se al Consell General del Poder Judicial (CGPJ)”.

El PP exigeix una rectificació

La presidenta i portaveu municipal del Partit Popular d’Ontinyent, Mercedes Pastor, exigeix una rectificació per evitar el desmantellament del servei del Jutjat de Violència de Gènere d’Ontinyent. Pastor denuncia que “el que volen és llevar-nos un servei que a hores d’ara és fonamental i és una mesura que empitjora i desfavoreix a les dones, que a més de viure moments extremadament complicats, difícils i perillosos en molts casos, ara veuen com qualsevol assumpte s’haurà de tractar  a Xàtiva, afegint el problema del desplaçament”.