INEL, domòtica ontinyentina per a fer front a la pujada de la llum

El gerent d’INEL, Fernando Pomar, davant la maqueta d’una casa d’on s’exemplifiquen els avantatges de la domòtica.

La domòtica és un conjunt de sistemes que automatitzen les diferents instal·lacions d’un habitatge. Encara que sembla una utopia o més propi d’una pel·lícula futurista, l’empresa ontinyentina INEL és especialista a convertir les cases i les oficines en espais intel·ligents. Aquest sistema es basa en tres pilars fonamentals: el clima, per a donar confort a les habitacions i estalviar energia quan no fa falta; l’ombreig, que controla de manera automàtica tendals i persianes, en funció de si es vol caldejar o refrescar l’estada, i la il·luminació, que es programa en funció de les hores del dia, fins i tot existeix una simulació de presència a casa vinculada a l’alarma, molt útil en matèria de seguretat.

La característica més destacada en els temps actuals, segons apunta el gerent d’INEL, Fernando Pomar, és que han introduït una aplicació integrada en aquest sistema, connectada a la Xarxa Elèctrica Espanyola, per a conéixer el preu de la llum hora a hora i així fer una gestió automàtica de l’energia que optimitze el cost d’aquesta. “El sistema controla les hores en les quals l’energia és més barata i aprofita aquests moments per a fer uns certs treballs que no necessiten un horari determinat, com pot ser escalfar el termo de l’aigua o, en una casa de camp, realitzar el filtratge de la piscina”.

Per tot això, la domòtica resulta una gran aliada per a estalviar en energia, en un moment en el qual els preus de la llum estan disparats i no s’espera que es recuperen aviat, i optar per un model de gestió del confort automàtic i una racionalització del consum energètic.

INEL ha estat una empresa pionera en l’aposta per les energies renovables i són conscients que “és el futur i és cap a on va el sector”, detalla Fernando Pomar. En aquest àmbit, resulta determinant per al gerent d’aquesta empresa emblemàtica d’Ontinyent, l’impuls de la Comunitat Energètica Local (CEL). Una fórmula que va nàixer l’any passat i permet a particulars, comunitats de veïns i empreses, instal·lar plaques fotovoltaiques per a benefici propi i de l’entorn. “La CEL és una eina perquè la ciutat tinga accés a l’energia renovable. El preu de la llum no tornarà als 30 euros/MWh, està a 80 euros/MWh i resultarà fonamental l’energia acumulada, és a dir, instal·lar bateries que permeten emmagatzemar l’energia solar generada durant el dia, per a usar-la a la nit”, apunta Pomar.

És una solució tècnica i d’aprofitament energètic i de rendibilitat, que en INEL estan aplicant des de fa quatre anys, però que amb el panorama energètic actual, cobra encara més força. El motiu no és un altre, que l’energia generada per les plaques fotovoltaiques, quan no s’utilitza s’aboca a la xarxa, “però aquesta es paga a un preu més baix, per la qual cosa resulta més rendible en aquests moments, emmagatzemar-la per a autoconsumir-la quan es necessita”.

Control presencial

Un dels serveis que presta INEL a les empreses és el control de presència i ha anat evolucionant amb el pas del temps. Al principi eren sistemes dissenyats per l’empresa, després juntament amb la Universitat Politècnica de València i, més tard, s’ha recolzat en empreses especialitzades per a disposar de les últimes tecnologies, això sí, aplicant el seu propi maquinari. Ara el registre horari dels treballadors és obligatori per llei i, durant la pandèmia, els sistemes més demandats són el reconeixement facial i el fitxatge geolocalizado per web.