Jorge Calatayud salta a la direcció amb una sèrie internacional

Després d’anys sent ajudant de direcció, l’ontinyentí, Jorge Calatayud ha decidit fer el pas i iniciar el camí del que podria ser un nou i prometedor capítol en la seua vida professional. I és que Calatayud ha finalitzat, fa tan sols unes setmanes, el rodatge de la segona temporada de The Head, una sèrie internacional amb la qual ha pres les regnes i ha passat de ser el segon al comandament a dirigir gran part de la sèrie, sent el responsable de la Unitat B de rodatge.

“Sempre he volgut dirigir, però des de fa uns dos o tres anys vaig començar a tenir una necessitat personal. Fa molts anys que treballe com a ajudant de direcció i arriba un moment en el qual necessites una altra motivació. El cos em demanava fer una altra cosa”, explica Jorge. Fa un any li va arribar l’oportunitat de la mà del seu company i amic, el director Jorge Dorado. Ell va ser l’encarregat de dirigir la primera temporada de The Head, en la qual el cineasta d’Ontinyent va ser ajudant de direcció.

Ara Dorado s’ha encarregat de dirigir la Unitat A de rodatge, mentre que Calatayud era el director de la Unitat B. Per a això s’ha traslladat fins a Tenerife, on han rodat durant aproximadament dos mesos i mig. L’escenari d’aquest rodatge ha estat ni més ni menys que el vaixell Volcán de Teneguía (en la ficció, Alexandría). “Ha estat un rodatge molt complicat. Hem estat en un vaixell en alta mar, tan amarrat com en moviment. Les condicions han estat duríssimes” i nomena com a exemples les tempestes que van sofrir o els marejos de l’equip.

Malgrat això, Calatayud ho té clar. “M’ho he passat molt bé. He gaudit moltíssim i he conegut com és treballar des de l’altra part”, afirma amb una satisfacció que fa preveure que aquesta decisió d’agafar els comandaments no és una cosa puntual o anecdòtic. Encara que és prudent i discret respecte a les seues intencions i projectes futurs, admet que “sempre hi ha coses en ment sobre les quals treballar”.

Èxit internacional

És necessari destacar, per a ser conscients de l’envergadura del projecte, que The Head és una coproducció de Mediapro, HBO Asia i Hulu Japan. La primera temporada es va estrenar el juny de 2020, actualment es pot veure en Disney +, i va collir un gran èxit a escala internacional. En ella, Calatayud va rodar no sols a Tenerife, sinó també a Islàndia, compartint projecte amb John Lynch o Álvaro Morte (La Casa de Papel). En aquesta segona temporada, el ja director, ha dirigit a actors de deu nacionalitats diferents, entre els quals es troba el ja esmentat Lynch, Moe Dunford, Sota Fukushi, Enrique Arce o Hovik Keuchkerian.

Amb el rodatge recentment finalitzat ara comença la fase del muntatge, per la qual cosa no està previst que la sèrie s’estrene fins a l’any vinent. Amb sort no caldrà esperar tant per a conéixer els pròxims projectes de Jorge Calatayud i comprovar si aquest salt a la direcció és definitiu. A més de The Head, acaba d’estrenar en cinemes Llenos de gracia, protagonitzada per Carmen Mauri, i té pendent En temporada baja, amb Antonio Resines. En ambdues ha estat com a ajudant de direcció.

Aquest professional del cinema ja ha estat la mà dreta de directores que van guanyar el Goya a Millor direcció novella (Carla Simón amb Estiu 1993 i Arantxa Echevarría amb Carmen i Lola). Qui sap fins a on arribarà Jorge Calatayud en el món del seté art. Somiar és gratis i donar suport, valorar i confiar en el talent local també.

Un projecte amb una dedicatòria molt especial

Aquest rodatge sempre tindrà un record especial per a Jorge Calatayud. No sols pel que professionalment ha suposat, sinó també pel procés personal en el qual es troba immers. L’ontinyentí perdia al seu pare fa uns mesos. Dins d’aquesta situació, admet que ha dirigit escenes que han comportat per a ell una càrrega emocional important, com una en concret que es produeix entre dos personatges que són pare i fill. “Aquest projecte va dedicat al meu pare. La meua mare és la persona que em va inculcar la il·lusió pel cinema, però va ser el meu pare qui em va estar secundant sempre. Vull creure que des d’on estiga, puga sentir-se orgullós”.