Jorge Rodríguez entra en la direcció nacional de la confederació de partits municipalistes

L’alcalde d’Ontinyent i secretari general d’Ens Uneix, Jorge Rodríguez, ha estat escollit per a formar part de la nova confederació de partits municipalistes constituïda aquest dissabte a Madrid amb el nom d’Unió Municipalista. L’assemblea de partits independents, que a hores d’ara són la tercera força política a Espanya en nombre de càrrecs electes, ha elegit l’alcalde de Nules, David García, com el seu primer president. García, a banda de Jorge Rodríguez, ha incorporat a la seua executiva nacional noms com ara a l’alcaldessa de Calp, Ana Sala, o el tinent alcalde de la Pobla de Vallbona, Jaume Ruiz, i Ana Calatayud, d’Units per Carcaixent. La Comunitat Valenciana és l’autonomia que més membres aporta a la primera executiva estatal d’Unió Municipalista.

L’estatus legal de la nova confederació de partits municipalistes “permetrà a cada formació mantenir la seua autonomia i sols arribat el cas s’estudiarà quina fórmula electoral és la millor perquè els vots de cada municipi sumen tant per a les diputacions com per a organismes com la Federació de Municipis, on ara per ara els independents estan exclosos per la seua dispersió”, han explicat fins de la formació.

Natàlia Enguix, secretària general d’Ontinyent Ens Uneix i vicepresidenta de la Diputació de València, va encapçalar la delegació valenciana en la primera convenció de partits municipalistes d’Espanya. L’alcalde Jorge Rodríguez “no va poder acudir a Madrid per l’incendi de València”. Amb Enguix van acudir el regidor i la regidora d’Ontinyent, Pablo Úbeda, qui va participar en una taula, i Paula Soler, així com el secretari d’Organització d’Ens Uneix i alcalde del Palomar, Jordi Vila, juntament amb els membres de Muro Ens Uneix Àngel Mollà i Xelo Cascant.

Durant la jornada, que va començar amb un minut de silenci en record a les víctimes de l’incendi de Valencià, els partits independents han reivindicat el seu pes electoral i institucional. A més, reclamen “un major finançament o que es clarifiquen les competències de cada administració perquè, denuncien, les administracions superiors estan sobrecarregant als ajuntaments amb tasques que no els corresponen sense transferir els recursos econòmics corresponents”.

Enguix, vicepresidenta primera de la Diputació de València i primera tinent-alcalde d’Ontinyent, va explicar en la seua intervenció davant l’assemblea que “el moviment municipalista té un suport ciutadà a tot el país que no té una correlació a les institucions i organismes superiors, com ara el Congrés, les càmeres autonòmiques o la Federació de Municipis”. I això passa, segons Enguix, ” perquè no estem units, que és el que volen els grans partits. Aquesta convenció és el primer pas per generar un moviment que faça possible que no es perda cap vot”.

En acabar l’assemblea, la dirigent de la Vall d’Albaida ha destacat que d’aquesta convenció “eixim amb molta il·lusió i molta força per continuar treballant a generar un canvi que permeta als ajuntaments tinguen més pes i més autonomia, posant en el centre del debat la política municipal i que siga el servei a les persones més enllà de les idiologies siga el que ens moga”.

Els partits municipalistes són la tercera força política d’Espanya en nombre de càrrecs electes. A banda d’un nombre important d’alcaldes i alcaldesses, els municipalistes governen a les diputacions provincials València i Cádiz, on són la clau del govern de coalició, i tenen diputats provincials i autonòmics a tot el territori espanyol.