L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, participava en l’acte de cloenda de les ponències tècniques “Present i futur dels centres històrics a la ciutat d’Ontinyent”. La jornada que tenia lloc al Centre Cultural Caixa Ontinyent era organitzada per l’associació d’arquitectes d’Ontinyent comptava també amb la presència del regidor de Territori, Òscar Borrell; representants de COEVAL, veïnat de la ciutat i professionals arquitectes.
La jornada que incloïa ponències amb arquitectes de reconegut prestigi i una visita guiada pel cap de l’Oficina Tècnica de matí i la participació d’experts del nivell com Rafael Temes o Jorge Hervás. Tots els participants van declarar que Ontinyent era un exemple per a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana, així com situaren la ciutat com un referent “en rehabilitació de patrimoni amb totes les ajudes que havia aconseguit per desenvolupar projectes que estaven transformant Ontinyent”.
Jorge Rodríguez va destacar l’aposta del Govern d’Ontinyent pel centre històric que s’ha materialitzat “als últims anys en una inversió superior als 14 milions d’euros sols en recuperació del patrimoni”. En paraules de Rodríguez, el nostre camí per al futur dels centres històrics “no sols es basa en recuperació del patrimoni, sinó també en reurbanització, regeneració i revitalització”.
Pel que fa a la recuperació del patrimoni, Rodríguez explicava que la inversió de 14 milions d’euros ens ha permés “recuperar espais emblemàtics com el Pont Vell o la Muralla Nord, que té previst la finalització de les seues obres aquest 2024 o el Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana o la Plaça de la Concepció que compta amb un pressupost d’execució de 2,6 milions d’euros.
Aquesta aposta es complementa amb les millores de revitalització del barri de La Vila i de Poble Nou, que continuaran aquest 2024 amb les obres de consolidació estructural i reconstrucció parcial de volums de 6 immobles al carrer Muralla amb una inversió de 260.000 €. Durant 2024 començarà el projecte de construcció de habitatges en el barri de la Vila. Un projecte que per a aquest 2024 una inversió d’1,4 milions inclou l’enderrocament de les habitatges del carrer Callarís i Roses. A més, per al any vinent l’alcalde exposava la inversió prevista en rehabilitació per al barri de Poble Nou. Una inversió de 415.000 € per fer front a les expropiacions i obres d’execució subsidiària al barri. A aquestes inversions cal sumar la reurbanització del carrer Sant Antoni.
A la cloenda, l’alcalde també parlava del projecte de Regeneració del barri de la Cantereria i creació del parc Inundable, projecte que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, el Govern d’Espanya i de la Unió Europea i que té una inversió superior als 4 milions d’euros. Així, detallava que ara mateix s’estan executant a Cantereria, de manera simultània, el projecte que va des del talús fins al vial i el que executa ara mateix la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que va des del vial fins a l’altra banda del riu (on està el Molí Descals). Un altre dels eixos als quals feia referència l’alcalde era les ajudes que l’Ajuntament ha destinat a rehabilitació que des de l’any 2019 han sigut més de 440 i que s’han traduït en una inversió de més de 4 milions d’euros i s’obria a “reflexionar sobre les bases de les ajudes per poder continuar rehabilitant habitatges als nostres centres històrics”.
Durant la cloenda, l’alcalde explicava la importància d’aquestes jornades perquè ens conviden a reflexionar de manera conjunta per continuar millorant Ontinyent i aprofitava per a convidar als arquitectes i empresaris a la “Mesa del Territori”.