Juan Ramón Ferrandis Bresó: “És una qüestió de voluntat política que el tren Xàtiva-Alcoi tinga més servei”

Juan Ramón Ferrandis Bresó és ferroviari i treballa desde fa quatre anys en la línia Xàtiva-Alcoi, tot i que fa 34 que és ferroviari. Tota aquesta experiència l’ha plasmat en una exposició que es pot visitar fins al 2 de febrer, en el Centre Cultural Caixa Ontinyent. Sobre l’exposició, explica “és la que va obrir el centenari de l’estació del Nord de València en 2017. Des d’aquell moment ha sigut itinerant i Ontinyent és la ciutat que fa 20 on s’exhibirà. La mostra vol retratar i reivindicar el ferrocarril dins d’un àmbit social i sostenible, un ferrocarril públic, social, segur, accessible, sostenible i de qualitat. A més és una perspectiva d’una persona que està treballant en el ferrocarril 34 anys”.

Centrant-se en la línea Xàtiva-Alcoi, Juan Ramón considera que està en “perill”, ja que “les inversions estan destinades la majoria dels casos als trens d’alta velocitat. De fet, aquests últims han aclaparat el 71% de les inversions en els últims anys, mentre que el convencional ha rebut tan sols el 29%. Per tant en l’exposició i en les xarrades que fem demane una reestructuració: que les inversions es destinen a qui més utilitza el tren i el convencional l’utilitza el 96% dels usuaris, mentre que l’alta velocitant la utilitza el 3,8% dels usuaris. En el cas de la línia Xàtiva-Alcoi té des de fa 35 anys l’espasa de Dàmocles del possible tancament, el seu deteriorament progressiu, el mal servei i les comarques com aquestes estan lluitant per mantindre aquest servei”.

A aquesta qüestió se suma l’anunciada recentment del tancament de 150 taquilles que afecta a la d’Ontinyent, una cosa que ” ho vàrem denunciar ràpidament, perquè s’han quedat el 80% de les estacions sense poder vendre bitllets, sense donar atenció i sense que els usuaris puguen guarir-se de la pluja, però sembla que tant Renfe i Adif com el Ministeri de Foment estaven decidits a fer-ho així, però encara no és tard. De fet, aprofitant que estava en l’aire la formació del Govern d’Espanya, alguns partits s’han preocupat, perquè impulsar aquest servei estava dins de les seues reivindicacions i del seu programa, per a mantindre l’Espanya buidada d’una manera més digna i evitar la pèrdua de viatgers en zones rurals”.

Altre dels aspectes que ha sofert la línea Xàtiva-Alcoi és quan es produeix una baixa de conductor en temps real, és a dir, el mateix dia, es queda sense servei, “efectivament, és la manca de personal. Entenc que una empresa pública com Renfe i Adif amb més de 30.000 empleats, de manera conjunta, hauria de tindre diverses persones de reserva per fer front a aquestes incidències. És intolerable que per aquests motius se suprimisquen trens”.

En els últims temps s’han anunciat inversions i també s’han realitzat actuacions en la línea cosa que s’ha notat en la seguretats, però “el problema és que aquestes millores no s’han traslladat a la ciutadania: no s’ha notat una millora del temps, tan sols s’ha pogut retallar el trajecte entre 5 i 6 minuts, ni el baqueteig, que continua sent el mateix. Des d’Alcoi-Ontinyent-València, hi ha un tram de set hores que no passa cap tren i és fàcilment esmenable, perquè hi ha un tren que es queda a Xàtiva des de les 10.04 a les 13.20 que podria fer com a mínim un viatge a Alcoi d’anada i tornada o fins i tot dos. Per tant, crec que és una qüestió de voluntat política que hi haja més servei”.