La Casa del Delme, espai experimental de convivència

La piràmide poblacional ontinyentina no enganya. La cúspide, cada vegada, es troba més envellida, amb moltes persones d’edat avançada. D’altra banda, la població jove s’enfronta a enormes dificultats per a aconseguir la seua emancipació, ja que no disposa de recursos suficients per a afrontar els costos d’un habitatge propi.

La situació a Ontinyent no és cap excepció a la realitat social que s’estén per tot l’estat. La problemàtica de la solitud dels segments majors conviu amb aquesta precarietat dels més joves per a iniciar el seu rumb amb domicili propi.

L’Ajuntament d’Ontinyent ha pres aquests dos vectors de la nostra realitat social i els ha situat en un espai concret: el nou Centre Intergeneracional i Habitatges del Carrer Delme. L’immoble, el número 3 situat al costat de la Font dels Violins i el tapís mural vegetal, va ser adquirit pel consistori i, ara, serà transformat en un projecte pioner i experimental. L’objectiu és imbuir a tot aquest espai d’un esperit de convivència entre diferents generacions. Tant en el centre com en els habitatges.

Centre cívic

El centre intergeneracional respon a la necessitat dels veïns de disposar de local propi per a desenvolupar la seua activitat de convivència. Però, al mateix temps, també vol oferir aquesta mateixa disposició als grups més joves. Per això, la primera i segona planta de l’immoble seran ocupats per aquest Centre Intergeneracional, encara que cohabitaran diferents edats sense estar compartimentades. En la planta baixa compartiran una zona polivalent de 100 m², cafeteria i aula tecnològica de 50 m² homologable per a cursos oficials. La primera planta també formarà part d’aquest centre amb despatx per a l’associació veïnal dues sales de reunions i altres dues més polivalents.

Habitatges

De les quatre altures de les quals disposa l’edifici, una vegada siga rehabilitat, la tercera i quarta estaran destinades a habitatges. Es construiran apartaments entre 36 m² i 50 m², amb finalitat per a persones majors i parelles joves. Seran, en total, vuit habitatges (quatre per planta), que mantindran aquest mateix esperit de fomentar la convivència intergeneracional i possibilitar relacions socials entre tots dos segments de població. Aquests habitatges compartiran terrassa com a zones comunes en cadascun dels dos nivells. Però, a més, tot el projecte comptarà amb un espai comú enjardinat de 300 m² en la part posterior de l’edifici que reforçarà aquest caràcter de cohabitació.

Fons EDUSI

La reforma d’aquesta casa del Carrer Delme serà duta a terme pel despatx local d’arquitectes Galiana/Ramos. El cost del mateix està valorat en 1,1 milions d’euros que serà finançat al 50% entre fons municipals i fons procedents de la EDUSI de la Unió Europea.

La idea és disposar del projecte en el mes de març per a passar-lo, posteriorment, a fase de contractació i que encara inicie les obres abans d’acabar l’any 2022. Es calcula que el termini d’execució de les obres serà d’un any, per la qual cosa aquestes podrien finalitzar, aproximadament, el desembre de 2023.

A Espanya existeixen, actualment, pocs projectes d’aquestes característiques en els quals l’ús estiga planificat per a fomentar la convivència entre diferents generacions. Una iniciativa que, a més, compagine l’ús social d’un centre cívic i habitatges amb la mateixa filosofia és un cas pràcticament únic en tot l’Estat.