La CEL desplega el seu primer projecte d’autoconsum

La Comunitat Energètica Local (CEL) d’Ontinyent ja té instal·lat el seu primer projecte d’autoconsum energètic a la ciutat. Les plaques fotovoltaiques s’han instal·lat a finals de setmana en un immoble situat al carrer Martínez Valls.

El projecte, que va nàixer el maig de 2021 sota la premissa de generar un canvi en els hàbits de gestió energètica per mitjà de l’autoconsum col·lectiu, ja té aprovats quatre projectes a Ontinyent. El primer d’ells, s’ha instal·lat en un immoble situat al carrer Martínez Valls, i segons ha avançat el seu president Jordi Sarrió a aquest periòdic, subministrarà energia a una comunitat de quatre veïns i a dos comerços situats a menys de 2 quilòmetres de l’edifici on s’han desplegat les plaques.

Socis

La CEL que des dels seus inicis s’ha concebut com “un projecte de ciutat“, ja té aprovat el desplegament de quatre estacions de fotovoltaiques: tres localitzades en el barri de Sant Josep i una última en el de Sant Rafel.

A més, fins al moment la Comunitat Energètica Local ja té donats d’alt a 14 membres, que després de l’aprovació en la passada assemblea de la modificació estatutària, farà possible la incorporació de l’ajuntament de la ciutat com a soci.

Mostres d’interés

Així mateix, el projecte d’autoconsum col·lectiu ja té al voltant de “cinquanta mostres d’interés” entre individus i pimes per a sumar-se a la gestió energètica. Sarrió creu que aquestes “mostres” creixeran una vegada es pose en marxa la primera instal·lació.

Un altre dels punts clau de la CEL és la possibilitat d’aprofitament de l’energia de 500 metres a 2 quilòmetres, després del recent canvi legislatiu. En aqueix sentit, Sarrió creu que “pràcticament qualsevol usuari d’Ontinyent” podrà beneficiar-se del consum d’energia, independentment de la zona en la qual visca gràcies a “l’ampliació dels 2 quilòmetres”. Això pot ser decisiu per a aquells veïns que visquen en barris on la normativa per a la instal·lació d’aquesta mena de projectes és més restrictiva, com ocorre en Poble Nou i la Vila.

Per a poder dur a terme els seus objectius, la CEL ha fet una intensa tasca didàctica i energètica, que s’ha traduït en 24 xarrades informatives i reunions, amb la condició de garantir una actitud activa per part del consumidor, comprometent-se socialment amb la sostenibilitat i l’autoconsum energètic local.