La Colla Ecologista l’Arrel convida a mantindre el patrimoni de la llavor local

La llavor és sinònim de vida, és la riquesa agrícola del lloc on es conrea, és diversitat biològica, és el futur fruit, la collita en potència, l’aliment. Un patrimoni que cobra vital importància quan parlem d’un conreu exclusiu d’un territori, com puga ser a Ontinyent el Meló d’Or o el nap del terreny. En la Colla Ecologista l’Arrel són conscients que conservar la biodiversitat de les espècies depén de totes i tots, per això dins de la varietat d’àmbits que treballen la recuperació de llavors ocupa un lloc important des de fa 13 anys.

COM SERIA L’ARRÒS AL FORN SENSE NAPS?
Enguany han volgut posar l’accent en la conservació, plantació i recuperació del nap del terreny, dins del projecte ‘Renaix llavors’. “Un dels nostres objectius en l’Arrel és no perdre allò que tenim, i amb una petita campanya et convidem a recuperar la llavor de nap i plantar-ne, perquè el nap d’aquesta zona és únic i sabem que cada vegada tenim menys persones que conserven la llavor. És hora de posar-nos mans a l’obra i plantar la nostra llavoreta”, expliquen des d’aquest col·lectiu ecologista.

Cal tenir en compte que aquest producte de la terra és una part important de dues de les propostes gastronòmiques més característiques d’Ontinyent: l’arròs al forn o l’arròs amb fesols i naps.

MELÓ D’OR, LA JOIA DEL BANCAL
En el cas del Meló d’Or, l’Ajuntament d’Ontinyent va iniciar les gestions davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient del Govern d’Espanya, perquè aquest fruit siga reconegut com a Varietat de Conservació. En aquest procés s’ha fet l’avaluació i selecció del Meló d’Or d’Ontinyent, que ha permés determinar al detall les característiques vegetatives i del fruit, així com els trets de conservació postcollita d’aquest. A partir de la informació obtinguda s’ha pogut tipificar el Meló d’Or d’Ontinyent establint unes característiques morfològiques, agronòmiques i de qualitat que el defineixen.