La descentralització dels serveis socials d’Ontinyent és posada com a exemple a unes jornades d’administració local

La descentralització dels serveis socials d’Ontinyent era posada com a exemple a les VII Jornades de l’Administració Local que tenien lloc el passat divendres en Benavites, i que reunia nombrosos alcaldes, tècnics, interventors i gestors dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Per Ontinyent intervenia la 1a tinent d’alcalde de la ciutat, la també vicepresidenta 1a de la Diputació de València, Natàlia Enguix, qui exposava el cas del treball que ve fent als últims anys el govern d’Ontinyent per avançar cap a la descentralització de l’atenció primària dels serveis socials que exigeix la Llei 3/2019 de 18 de febrer dels Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.

Enguix agraïa l’oportunitat de mostrar com a exemple de bona pràctica “un treball dens que suposa canviar una estructura utilitzada durant molts anys, amb tot allò que comporta de planificar l’adaptació del personal tècnic, la cobertura dels perfils professionals requerits i la dotació del personal. Una nova estructura que es reparteix en un repartiment en tres zones a través d’un Pla Estratègic que repartirà l’atenció primària en tres zones”. El repartiment estableix que la zona 1 donarà cobertura al barri de Sant Rafel i el disseminat; la zona 2 a Poble Nou, la Vila, Llombo, i Carrer Dos de Maig; i la zona 3 al barri de Sant Josep. La divisió diferencia entre atenció primària bàsica i atenció primària de caràcter específic; també entre recursos de competència municipal i de competència autonòmica; i detalla al cas dels recursos municipals el personal amb què haurà de comptar-se en cada zona.

Enguix posava en relleu que per aplicar aquesta zonificació “quedarà per davant un treball dur i llarg”, equiparant el resultat final a passar a un funcionament en els Serveis Socials equivalent al d’altres àrees com la Sanitat o l’Educació, “perseguint una atenció ciutadana més pròxima a les persones”. La 1a tinent d’alcalde agraïa la invitació de l’alcalde de Benavites, Carles Gil, per posar com a exemple el cas d’Ontinyent. A la jornada, clausurada pel president de la Diputació de València, Vicent Mompó, s’abordaven també altres qüestions, com ara “la necessitat de desburocratitzar l’administració”, un aspecte sobre el qual Natàlia Enguix apuntava que “és una aspiració de tots els qui gestionem els recursos públics i que vegem com els tràmits ralentitzen l’administració”. Per a Natàlia Enguix “el municipalisme necessita un gran acord per tal que l’administració electrònica ajude a accelerar els processos administratius, el camí és complex, però cal iniciar-lo”, manifestava.