La Diputació de València dedica enguany el 25N a commemorar el vinté aniversari de la Llei contra la Violència de Gènere. “Una llei que ha salvat vides i ha permés a moltes dones eixir d’eixe cercle de violència i identificar les situacions per a poder-les denunciar”, destaca la vicepresidenta primera i diputada d’Igualtat, Natàlia Enguix, qui informa als ajuntaments de la província que “disposaran d’un cartell autoeditable per als seus actes amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona”.
El cartell, obra d’A. Alberca, presenta “una il·lustració intrigant i elegant alhora, que busca transmetre l’estat de preocupació d’una dona que òbviament no l’està passant bé”. La imatge és part de la campanya provincial amb motiu del 25N, que tindrà el seu acte central dilluns que ve amb la lectura del manifest contra la violència de gènere per part de representants de la institució.
“Hi ha determinades lluites que no poden detindre’s davant contratemps o catàstrofes, com és el cas de la DANA”, apunta Natàlia Enguix, qui alerta: “en temps de crisi, les víctimes d’esta xacra social presenten una major vulnerabilitat, si cap, a causa de l’augment dels nivells de violència provocats per l’ansietat i la frustració que poden generar estes situacions en els agressors”.
En este context de crisi, la Diputació s’ha posat a la disposició de la Generalitat, que treballa per a donar resposta a l’increment de les situacions de conflictivitat i agressions fruit de convivències forçades, com va succeir durant el confinament en pandèmia, o l’increment dels problemes familiars a conseqüència d’episodis com la DANA. La vicepresidenta Enguix destaca el paper dels ajuntaments en la lluita per a fer front a les violències exercides contra les dones. En la seua opinió, “són la porta d’entrada a l’atenció i protecció de les víctimes, a través de les policies locals i els servicis socials”.
Un total de 237 consistoris formen part de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, que coordina eixe treball conjunt per a oferir la millor resposta a les víctimes i la ciutadania. “Continuarem impulsant mesures preventives de discriminació i accions integrals que servixen als municipis per a complir amb els objectius d’igualtat i eliminació de violència contra les dones, a través de campanyes de formació, coeducació i col·laboració amb les regidories d’Igualtat i el moviment associatiu local”, explica la responsable provincial.
El Feminari, al desembre
A conseqüència de la DANA, l’àrea d’Igualtat de la Diputació ha canviat les dates del seu Feminari, que finalment se celebrarà els dies 9 i 10 de desembre. En la línia de la campanya del 25N, la setena edició del congrés feminista commemorarà el vinté aniversari de la Llei de Violència de Gènere, “una conquesta que és resultat de la lluita feminista, del treball d’un feminisme que també ha impulsat altres lleis com la d’Igualtat, la del Divorci i la de l’Avortament”.
El Feminari de la Diputació recordarà la importància de la llei i farà un reconeixement a Ana Orantes, la granadina que va denunciar en televisió la violència a la qual havia sigut sotmesa pel seu ex marit, que la va assassinar dies després, al desembre de 1997. El cas va commocionar l’opinió pública i va ser el detonant per a considerar la violència de gènere com un problema social i per a impulsar la reforma del Codi Penal. També va ser el punt de partida per a instar les víctimes a denunciar als seus agressors. Arran del crim, l’Estat va posar en marxa la maquinària de protecció de les dones maltractades, amb la creació de cossos policials especialitzats en l’atenció a les víctimes, jutjats de violència de gènere i recursos socials específics per a les víctimes.
En paraules de la vicepresidenta, “el Feminari és una trobada que ens servix per a analitzar on estem en matèria d’Igualtat i els reptes que hem d’afrontar”. “S’ha avançat molt amb la creació del sistema VioGén, els jutjats i la fiscalia de violència de gènere, així com en l’ajuda econòmica i psicològica, i les polítiques socials i educatives en matèria de prevenció”, afig Natàlia Enguix, qui destaca entre els assumptes pendents el de revisar el concepte de violència de gènere, que va molt més allà de la relació de parella; la protecció a nivell europeu de les dones víctimes; o l’ampliació de recursos residencials, laborals i econòmics.. “L’assassinat d’una dona és només la punta de l’iceberg de la violència que patim cada dia les dones per qüestions econòmiques, psicològiques o sexuals”, conclou.