Com ja avançava aquest periòdic la passada setmana, la programació de les festes dedicades a la Puríssima inclou per al dissabte 4 i el diumenge 5 la celebració del Bou en Corda. Ontinyent es tornarà a vestir amb dessuadores i mocadors al coll. Es reuniran les comparses i quadrilles d’amics i a les 15.30 hores del dissabte (i mitja hora més tard el diumenge) eixirà el primer bou. Però ho farà amb canvis importants. Els bous no eixiran des del Corral, sinó que ho faran des d’un camió que se situarà en el Carrer Sant Jaume, uns metres per damunt de l’edifici de Telefónica. I, atenció a un de les dades importants que definirà aquesta celebració: no hi haurà barreres. Segons l’organització, es tracta d’evitar aglomeracions d’espectadors en punts concrets, així que únicament s’instal·laran proteccions en punts com l’edifici de l’antic Ajuntament, al jardí situat als peus del Campanar i en la Bola. En la resta de carrers de l’itinerari no es col·locaran tanques metàl·liques. Des dels portadors s’anuncia que la intenció és que tots els participants porten màscara. Modificacions també en els itineraris, ja que el primer de cada vesprada no pujarà als carrers del barri de la Vila ni passarà pel Pont Vell i, per tant, queden exclosos del recorregut el Camí dels Carros i el barri de la Cantereria. L’itinerari finalitzarà a l’altura de l’Almàssera, on se situarà el camió per a recollir als bous.
El divendres 3 de desembre no es durà a terme l’acte de l’Embolà i, de moment, tampoc el dissabte al matí hi haurà Vaqueta, encara que aquest acte encara podria dur-se a terme. Un altre canvi important que es vincula a aquesta festa és la supressió de les carpes en el recinte de Tortosa i Delgado, que romandrà tancat. Amb tot, des del consistori s’explica que cal estar pendents de l’evolució de la pandèmia i de les restriccions d’aqueix moment.
Cassola sense corda
Paral·lelament, ha renascut el moviment que s’aglutina al voltant del col·lectiu ‘Cassola sense Corda’. Es defineixen com una “plataforma de reflexió contra el maltractament animal, on tot aquell que qüestione el sofriment en la festa del Bou en Corda trobarà el seu espai i on l’objectiu principal és posar damunt de la taula un debat imparable: ni la diversió ni la tradició poden justificar el sofriment d’un animal”. La plataforma centra la seua reflexió en l’educació rebuda i en el costum viscut fins i tot per ells mateixos. No obstant això, en el comunicat emés es qüestionen: “Com és possible que l’empatia desaparega quan arriben les festes del Bou en Corda? Per què reaccionem davant el sofriment d’uns animals i ignorem completament el d’uns altres? Podem continuar justificant en nom de la tradició el sofriment?”. La plataforma afirma que “cada vegada som més els que qüestionem que la festa haja de tindre com a centre de diversió el sofriment d’un animal”.