La MantaEscola ja s’exporta a l’estranger

No hi ha millor publicitat que fer el salt a la televisió nacional. Les últimes vegades que Ontinyent havia sigut protagonista en l’àmbit estatal no havia sigut per bones notícies. Ara tornem a estar en primera línia i ho fem a més com un exemple d’innovació i adaptació, la ‘MantaEscola’. És clar que la primera espenta perquè aquesta iniciativa resultara va ser l’adquisició per part del consistori ontinyentí de 1200 unitats per al seu repartiment entre l’alumnat d’Infantil.

Després està el paper dels mitjans de comunicació. Els locals i autonòmics ens fem ressò de moltes iniciatives, en concret aquest periòdic sempre ha tingut un compromís amb les empreses de la ciutat. Però eixir en televisió, en horari de màxima audiència, en un informatiu d’àmbit nacional, pot catapultar un negoci molt més enllà de les nostres fronteres. La Sexta, Antena 3, Telecinco, TVE, la televisió balear IB3, Europa Press, emissores com Onda Cero o Cadena SER… Periodistes amb la rellevància d’Antonio Ferreras (Al Rojo Vivo) o Julia Otero (Julia en la Onda), han parlat també en els seus programes de la ‘MantaEscola’ d’Ontinyent.

Una projecció que ha donat els seus fruits. Així, a l’empresa Textils Mora, pionera amb aquest nou producte, li estan plovent les comandes. I és que el fred és un fet i una problemàtica més, ara que és necessari mantenir les finestres obertes a les aules per renovar l’aire davant la Covid-19. Si ací, en la capital de la Vall d’Albaida, les queixes de l’alumnat ja indicaven que les baixes temperatures eren motiu de patiment als centres educatius, no podem ni imaginar-mos com és la situació amb el fred a altres comarques com els Ports o altres comunitats autònomes més a l’interior i al nord de la península.

Segurament, la ‘MantaEscola’ no siga una solució miraculosa al 100%, però de segur que ajuda a fer més lleuger assistir a classe, sobretot en els pròxims mesos de gener i febrer, fins que arribe la primavera.

COMANDES INTERNACIONALS
El tèxtil d’Ontinyent torna a sonar com a sinònim d’innovació i qualitat més enllà de les nostres fronteres. A través de la tenda online de Textils Mora estan rebent comandes de tota Europa. Des de l’empresa ontinyentina destaquen una d’elles a la localitat de Montpellier (França), encara que indiquen que és “anecdòtic” i que on més acollida està tenint la ‘MantaEscola’ és en la Comunitat Valenciana, entre ajuntaments o AMPES que segueixen l’exemple del consistori ontinyentí.

LES CÒPIES
I com és habitual, quan un producte funciona, no tarden en apareixer les còpies o imitacions. El regidor d’Educació, Òscar Borrell, està sent aquestes setmanes el màxim defensor de la iniciativa original ontinyentina. Així denuncia a través de les xarxes socials que hi ha empreses de fora de la Vall d’Albaida oferint als ajuntaments “una còpia barata de la ‘MantaEscola’. No han tardat ni una setmana en copiar el producte. El plagi no està bé”.

Però no només de fora, l’empresa creadora ja té constància que altres competidors dins de la comarca, als quals el consistori d’un municipi pròxim hauria adquirit més de 1700 unitats. “Qualsevol empresa amb confecció pot fer un producte similar, amb el mateix objectiu, però sempre hi haurà diferències, no serà el mateix teixit” explica des de Textils Mora el seu director general Samuel Gramaje. I encara que aquesta no és la línia principal dins de l’activitat de l’empresa, les comandes no paren d’arribar, la producció està al 100% per combinar aquesta demanda amb els compromisos amb els seus clients habituals. I és que en poc més de dues setmanes ja s’han processat entre 25.000 i 30.000 comandes.

No sabem quant de temps haurem de conviure amb aquest virus que tant ens ha trastocat, però qui sap?, potser la ‘MantaEscola’ haja arribat per a quedarse molt més enllà d’aquest.