La primera àrbitra internacional valenciana és valldalbaidina

Amb tan sols 25 anys, Rita Cabañero, natural de la Pobla del Duc, és la primera col·legiada valenciana que ha aconseguit ser internacional en la història del Comité Tècnic d’Àrbrits autonòmic.

La valldalbaidina té des de mitjan de desembre de 2018, l’escarapel·la FIFA, distinció que acredita per a poder xiular en competicions a nivell internacional. Així que ja s’alterna amb el planter de professionals més reconeguts de l’arbitratge espanyol. El seu debut com a àrbitra assistent internacional va arribar el mes de gener, en el partit amistós de seleccions absolutes disputat per Noruega i Escòcia, en la Manga del Mar Menor. “Aconseguir la internacionalitat sempre ha sigut el somni més gran que he pogut tindre i ara cal continuar treballant per a mantindre’l i per a gaudir de cada partit i experiència”, conta. Aquesta faceta internacional la compagina amb la nacional, xiulant partits de la Lliga Iberdrola de futbol femení i en la Tercera Divisió valenciana com a assistent.

La seua trayectòria com a àrbitra va començar pronte, als 18 anys. Sempre li havia agradat el futbol i en sa casa ha estat molt present. “Sempre m’ha agradat anar a veure partits i una vegada em vaig fixar en l’àrbitre, perquè era jovenet i malgrat els comentaris del públic, continuava exercint la seua labor. Em va entrar curiositat per com podria fer això. Mai havia pensat com s’arribava a ser àrbitre, però quan vaig arribar a la universitat i vaig veure un cartell de curs d’àrbitres de futbol no vaig dubtar a fer-lo i provar. Quan vaig acabar el curs i vaig passar les proves físiques i els exàmens tècnics vaig començar a arbitrar futbol base. Vaig estar diversos anys, fins que vaig començar amb segona regional i primera”.

Encara que l’arbitratge siga un sector amb més homes que dones, Rita assegura que, “tant dones com homes tenim tots les mateixes oportunitats i tenim sempre el suport del Comité Tècnic d’Àrbitres (CTA) i de la resta de companys”. Quan ix al camp, el primer que pensa és en estar concentrada “pensant a encertar el màxim possible perquè tota la gent, tant equips com espectadors, puguen gaudir del bon futbol”.

El temps que li deixa l’arbitratge, aquesta jove l’aprofita per a estudiar, “em vull preparar oposicions per a treballar de professora d’Educació Física”.