El dilluns Ontinyent començava el dia amb el cel cobert d’una capa grisa. Era el fum procedent de centenars de fogueres agrícoles que, després de diversos mesos d’aturada, tornaven a encendre’s amb el nou període de cremes. I amb això, l’empitjorament de la qualitat de l’aire. Així ho constatava el sensor que hi ha situat en l’IES Jaume I que mesura la concentració de partícules en suspensió en l’ambient. Segons explica la professora de biologia d’aquest centre, Almudena Martínez, el dilluns es van registrar pics de fins a 92,2 micrograms per metre cúbic de les partícules PM2,5. Aquestes partícules són causades principalment “per accions antròpiques” i a causa de la seua xicoteta grandària (diàmetre inferior a 2,5 micròmetres) tenen una major penetració en l’ésser humà, sent “més perilloses”, assenyala la professora. “En ser tan xicotetes poden arribar als bronquis i afectar a l’intercanvi gasós”, detalla. En aquest sentit, en ser causades per les accions humanes, Martínez indica que “quan hi ha cremes agrícoles, les partícules que més abunden són la d’aquest tipus”.
Superen la mitjana que marca l’OMS
No obstant això, el que més va sorprendre Almudena i als alumnes del centre educatiu que analitzen aquestes dades,fou que el dilluns passat, primer dia de cremes,es va superar el valor màxim diari que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quant a la concentració d’aquest tipus partícules en l’aire. “El valor màxim diari que recomana l’OMS és de 25 micrograms per metre cúbic i el dilluns nosaltres superarem els 27″, defensa Almudena. En aquesta línia, la professora explica que en dies normals, quan no hi ha cremes de residus vegetals, els valors d’aquesta mena de partícules en l’aire se situa en una mitjana d’entre 10 i 15 micrograms el metre cúbic.
Recollida de signatures
La polèmica per les fortes cortines de fum no va tardar a generar indignació ciutadana i soroll en les xarxes socials. El malestar ha sigut de tal calibre que la comunitat educativa s’ha mobilitzat amb la condició que es busquen alternatives i solucions a aquest problema.A principis de setmana, Antonio Morán, pare d’una xiqueta que pateix una laringitis crònica, iniciava una campanya de recollida de signatures en el col·legi La Solana, que ja s’ha estés a la majoria de centres educatius de la ciutat, amb l’objectiu de “recaptar forces i suports” per a buscar una eixida a la situació.
“La meua dona pateix d’asma i la meua filla té una laringitis crònica, per la qual cosa se’ns fa molt difícil arribar al col·legi amb aquest fum”, conta a aquest periòdic. Fins a la data de publicació d’aquest article ja hi havia més 7 centres implicats en la recollida de signatures, entre ells tant col·legis com instituts.