La remodelació de la piscina coberta d’Ontinyent, amb 2,6 milions d’euros del programa Next Generation de la Unió Europea, permetrà un estalvi energètic del 80% en energia primària no renovable. És una de les dades fetes públiques aquest dimarts en la visita que l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, realitzava a la piscina coberta, acompanyat pels regidors Óscar Borrell (Territori) i Pablo Úbeda (Promoció Econòmica), a més de l’arquitecte Baldo Molinero, qui explicava els detalls tècnics sobre el plantejament de l’obra.
L’alcalde destacava que la celebració del ‘Dia d’Europa’ aquest dimarts “és un bon moment per valorar no sols el fet de ser europeus sinó els avantatges de ser-ho. Estan invertint-se 5 milions d’euros dins del programa EDUSI subvencionat amb els fons europeus FEDER, i ara estem visitant l’espai on amb les ajudes Next Generation hem rebut la subvenció europea directa més abundant a la ciutat, 2,6 milions per a la renovació integral de la piscina. Una actuació que persegueix un estalvi energètic i que aprofitarem per a donar noves funcionalitats a aquest espai, com l’ampliació del got de la piscina, que permetrà homologar-la per a competicions oficials“, recordava.
Óscar Borrell posava en relleu la qualitat de l’avantprojecte enviat a Madrid per optar a la subvenció “que va ser un dels 173 seleccionats d‘entre els més de 1000 presentats per municipis de tota Espanya, i que va ser fruit d’un intens treball participatiu, amb reunions sectorials en què vam escoltar les demandes d’usuaris i clubs. Serà un canvi molt important en aquesta instal·lació i en el servei que aquesta presta”, remarcava. Pablo Úbeda, per la seua banda, remarcava que “Europa és una aliada, des del primer moment hem sigut conscients des del Govern d’Ontinyent, i per això sempre hem apostat perquè Ontinyent evolucionara amb Europa”.
L’arquitecte Baldo Molinero donava alguns detalls al voltant de l’avantprojecte de l’actuació, que planteja una millora de l’aïllament de tot l’edifici; la millora de les instal·lacions de climatització, ventilació i calefacció; la implantació d’un sistema de control automatitzat; rehabilitació de les quatre façanes mitjançant proteccions bioclimàtiques; creació d’una doble pell amb vegetació que embolica tota l’actuació; d’un hivernacle adossat; i la millora integral dels vestidors i sales de treball.
Tot açò redundarà en beneficis com l’optimització i millora de l’eficiència energètica; la integració de l’edificació en el teixit urbà i paisatgístic; millora funcional i estètica de l’edifici; garantir un confort en els espais intermedis i de circulació; respondre a les necessitats establides pels mateixos usuaris i augment de la utilització d’energies renovables i aprofitament d’energies residuals.
El cost total de l’actuació és de 3,62 milions, dels que l’Ajuntament haurà d’aportar 968.000 euros, venint la resta de la subvenció europea. L’estalvi energètic de l’actuació en la infraestructura de major consum energètic actual, i que s’estima en un 80% d’estalvi d’energia primària no renovable, permetrà recuperar progressivament la part d’inversió municipal.