La Vila reitera la necessitat d’un pla d’evacuació

“No és la primera vegada que passa un fet similar”. Des de l’Associació de Veïns Barri de la Vila expliquen que fa quasi un any, coincidint amb la caiguda d’una casa en la c/Roses i la celebració del Bou de les Penyes, una veïna d’un habitatge pròxim va caure al seu pati, partint-se el maluc. Ja en eixe moment asseguren que “l’ambulància no va poder entrar al barri. Va haver d’accedir en direcció contrària pel Porxet i pujar per les escales de Bou i Corda fins a la c/ Muralla”. Per això “vam avisar a l’Ajuntament que necessitàvem un accés que quedara lliure en el barri quan se celebrara alguna festivitat”.

És per això que els afligeix de manera especial els fets que produïen recentment, el divendres 24 de febrer. Un home de 48 anys, veí de la c/ Muralla, entrava en parada cardiorespiratòria. Fins allí es van traslladar ràpidament tant la Policia Local, amb un desfibril·lador, com la Nacional.
Els testimonis de la situació detallen que van anar alternant-se, tant un familiar de l’home com un dels agents locals, per a realitzar la maniobra de reanimació cardiopulmonar (RCP). El problema va arribar quan l’ambulància del SAMU no va poder accedir fins a l’habitatge d’aquest ontinyentí, en trobar-se tots els accessos al barri bloquejats pels llocs de venda d’Ontinyent Medieval.

EL SAMU, CAMINANT
“En un dia normal, l’ambulància hauria tingut accés fins a pràcticament la porta en la qual es van succeir els fets”, denuncien els veïns, “però el metge va haver d’arribar caminant”. Segons els seus testimoniatges, detallen que la Policia Nacional va estudiar la viabilitat de llevar alguns dels llocs del mercat medieval, en concret un forn en la Plaça Major, per a alliberar aquest accés, però no va ser possible.

Des de l’associació reflexionen que el fet que el personal mèdic haguera d’arribar caminant fins al domicili no sols va comportar la perduda d’un temps, que podria haver sigut valuós, sinó que el doctor del SAMU, una vegada vista la situació, “va haver d’enviar de tornada al conductor de l’ambulància per més material, havent de fer eixe trajecte de nou caminant”.

Desgraciadament, aquest home va acabar perdent la vida, havent de ser requerits els serveis fúnebres. “Tampoc va ser possible que accedira el cotxe fúnebre”, per la qual cosa, com compten des de l’associació, el cos de l’home mort “va haver de passejar-se pels carrers del barri i pel mig del mercat medieval”, augmentant el dolor de familiars i veïns.

PLA INEXISTENT
Des de l’associació asseguren que, una vegada ocorreguts els fets, han reclamat al govern local el pla d’evacuació que havia previst per a Ontinyent Medieval. “Ens han admés que no hi havia, perquè ja estava tot controlat per si passava alguna cosa. Però s’ha demostrat que no era així”. De la mateixa manera, lamenten que des del consistori se’ls haja dit que aquest home “ja estava mort quan va arribar la Policia Local” i matisen que “això només pot dir-ho un metge, que és el que ha de certificar la mort”. I prossegueixen: “Nosaltres no podem saber si d’haver pogut accedir l’ambulància, el resultat haguera sigut un altre”, però insisteixen en el fet que quan va arribar el metge del SAMU aquest “li va injectar adrenalina”, per la qual cosa entenen que, encara que fóra mínima, si hi havia una possibilitat o esperança.

RESPOSTA MUNICIPAL
Aquest periòdic ha intentat contrastar la informació aportada per l’Associació de Veïns Barri de la Vila. La resposta municipal ha sigut la següent: “Ni la Policia Local ni els sanitaris van considerar necessari retirar els llocs (d’Ontinyent Medieval). Si ho haguera sigut, s’haurien retirat, ja que hi havia un equip de huit persones encarregat d’això. No va haver-hi demora en l’atenció i quan es va intentar utilitzar el desfibril·lador, aquest no es va activar al no detectar activitat compatible amb la vida”.

PETICIÓ
Des de l’Associació de Veïns Barri de la Vila esperen que la situació ocorreguda servisca per a establir un pla d’evacuació i evitar que hagen d’enfrontar-se de nou a aquest problema davant situacions similars o un possible incendi. “Volem que se celebren festejos a la Vila i els seus voltants, però amb seguretat”.