L’Alzheimer es dispara en Ontinyent un 60% en els últims quatre anys

Les persones amb Alzheimer a la capital de la Vall d’Albaida van en augment i des de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer d’Ontinyent (AFAO) van ampliant els serveis que presta a aquests malalts amb el suport de l’Ajuntament d’Ontinyent. La tendència a créixer en el nombre de malalts no afecta tan sols a Ontinyent, malauradament és una tendència generalitzada i les xifres així ho corroboren. A Espanya hi ha en l’actualitat 800.000 persones afectades per aquesta malaltia. La previsió per a 2050, és a dir, d’ací a 30 anys la previsió és que 4 de cada 100 espanyols tinga demència, el que suposa més del doble de les xifres de l’any 2018. Quina és la situació a Ontinyent?

Un 60% d’usuaris més, els últims quatre anys

Des d’AFAO es presten serveis i programes per a la promoció de l’autonomia personal en el col·lectiu de persones amb Alzheimer i altres demències a la ciutat. Cal tindre en compte que, segons dades facilitades per l’associació, l’any 2016 s’atenien 357 persones en els diversos serveis que es prestaven des d’AFAO. Quatre exercicis més tard, el 2019, la xifra havia crescut significativament fins als 523 usuaris, el que representa un augment del 60%. D’una manera detallada, s’ha pujat de manera progressiva any darrere any: 357 (2016); 429 (2017); 445 (2018) i 523 (2019).

En aquestes xifres no estan incloses les persones que s’atenen en el Centre de dia Caixa Ontinyent, que són places finançades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Segons informen, en l’actualitat en aquestes instal·lacions s’atenen 65 usuaris, en dos torns, en dies alterns amb motiu de la Covid- 19. Si es comptabilitza el total, a Ontinyent hi ha 588 persones ateses per AFAO que pateixen aquesta malaltia o altres demències i la previsió és que els pròxims anys “s’incremente encara més el nombre de persones que atenem”.

La despesa en personal creix significativament

Conscients que la demanda d’atenció estava creixent exponencialment, des d’AFAO han estat fent esforços econòmics per tal d’ampliar la plantilla i fins i tot crear nous serveis per atendre el major nombre més gran de persones malaltes. És per això que l’any 2016 el cost del personal era de 120.116 euros, mentre que l’exercici 2019 aquesta partida s’havia més que duplicat, arribant a 178.494 euros. A més a més, també s’han incrementat les despeses anuals, passant de 129.162 euros en 2016 als 306.470 euros que arrepleguen els pressupostos de 2019.

“Les despeses són fixes i des d’AFAO fem front a elles amb ingressos de les prestacions dels serveis, les subvencions i els fons propis derivats d’activitats benèfiques, loteries i donacions, entre altres”. Amb totes les dades sobre la taula, des de l’associació han demanat l’Ajuntament d’Ontinyent més dotacions de recursos econòmics en la signatura del nou conveni quadriennal un 60%, un augment proporcional al nombre de persones ateses durant els últims quatre anys.

El nou conveni amb AFAO augmenta l’ajuda un 63%

Atenent les demandes d’AFAO, des de l’Ajuntament d’Ontinyent han plantejat un increment de la subvenció anual a l’entitat mentre aquest estiga vigent. Així, el conveni contempla un augment progressiu de la subvenció nominativa anual que rep l’entitat, que en 2019 era de 50.800 euros, i que anirà augmentant a poc a poc respecte a eixa xifra: un 16% en 2020 (58.800 euros); un 32% en 2021 (66.800 euros); un 47% en 2022 (74.800 euros) i un 63% en 2023 (82.800 euros). Un total de 8.000 euros anuals que continuarien contemplant-se en el cas que el conveni es vaja prorrogant fins al seu màxim legal de 8 anys contemplat al conveni. La regidora de l’àrea de Política per a les Persones, Paula Soler, explicava que, una volta finalitzat el conveni anterior, i a l’hora de plantejar la renovació, “hem tingut en compte els informes tècnics que demostren el progressiu augment de la necessitat d’un suport addicional a AFAO. La política social sempre ha estat una de les prioritats d’aquest Govern, i en eixa línia volem seguir treballant”, assenyalava. El conveni s’aprovava en el ple, així com el pagament del 50% de la subvenció corresponent a enguany, una vegada es signe l’acord.

Nous serveis per als malalts d’Alzheimer

Cal assenyalar que en el mes de setembre es posava en marxa un nou local cedit per l’Ajuntament d’Ontinyent a AFAO, anomenat Espai Blai, ja que està ubicat en el carrer Gaspar Blai Albuixech i que ha permés unificar els diversos serveis que l’associació prestava fora del Centre de dia: els tallers de memòria i la unitat terapèutica. Aquest últim es va crear en 2019 “per tal de reduir la gran llista d’espera que tenim actualment en el centre de dia. Gràcies a aquest nou servei hem pogut ajudar 50 famílies durant el 2019”. Per al consistori ontinyentí el nou espai ha suposat una inversió global de 588.000 euros entre compra del local, obra, equipament i millora dels accessos.