L’efecte Foehn arriba a Ontinyent abans d’hora

Març de 2023 s’ha comportat d’una manera antagònica al de l’any passat. Segons apunta Pablo Guerra, responsable de l’estació meteorològica del col·legi La Concepció, el tercer mes de l’any es caracteritza perquè “comença a manifestar-se la variació entre la nit i el dia, és a dir, allarguen els dies i disminueixen les nits”

En aquesta ocasió, un dels esdeveniments extraordinaris registrats ha sigut l’Efecte Foehn, “gens habitual per la seua promptitud” i que s’ha manifestat durant sis dies. Però, en què consisteix aquest fenomen? “La paraula Foehn és una castellanització de la paraula alemanya Föhn, l’origen de la qual ho trobem en el nom en llatí ‘favonius’, amb el qual els antics romans identificaven al vent que prové de l’oest, ací el ponent”, apunta Pablo Guerra.

En el cas d’Ontinyent, el nostre home del temps detalla que, “quan descendeix una massa d’aire fred des de la Meseta en el seu recorregut cap al Mediterrani, vent de l’oest, l’aire va recalfant-se a mesura que va baixant, provocant un augment significatiu de temperatura i això és el que es coneix com a Efecte föhn”.

Durant el mes de març són sis les jornades en les quals s’han produït aquests vents de ponent, segons ha informat Pablo Guerra.

Les jornades que van engrandir l’anomalia tèrmica del mes han sigut:

– El dia 8, amb elevades pressions unides al vent fort i recalfat (39 km/h, direcció W) van provocar una situació atmosfèrica dominada per l’augment de les temperatures (26 °C).

– Irrupció d’aire càlid més Efecte föhn van ser els culpables de la jornada càlida del dia 11 (26 °C). No va baixar la força del vent i el persistent terral va seguir amb el seu comportament impetuós (37 km/h, W).

– El 13 de març, amb un extraordinari episodi càlid i amb dades impròpies per a l’època, amb 30,7 °C, acompanyat amb ratxes fortes (34 km/h, W).

– Jornada 24, amb vent (30 km/h, S) va resultar ser ardent (29 °C), sec i amb un fort ponent.

– El dia 26 va ser la 5a jornada del mes amb Efecte föhn, per tant, les temperatures van continuar extremadament altes (28 °C), inusuals per a l’època, i la sequedat ambiental es va acréixer, a més de les ratxes de vent intenses (39 km/h, W).

El dia 30, (31,5 °C), es va instal·lar de nou el calorós ponent, (32 km/h, W) per a oferir-nos temps regirat amb les temperatures estiuenques.