Fins a tres immobles han estat pastura d’enderrocs en els últims dies d’Ontinyent. L’última solsida aquest dimecres quan dues cases es desplomaven al carrer Teixidors. Si bé és cert que Ontinyent ha vingut sofrint seqüència d’enfonsaments d’immobles després d’episodis meteorològics en les últimes dècades, l’ensulsiada continuada d’habitatges seguits ha tornat a treure una realitat, la de la deterioració d’un enclavament, alimentant per l’abandonament poblacional.
Una situació que també han experimentat molts altres centres històrics de ciutats espanyoles, però que en el cas d’Ontinyent preocupa per la rapidesa en què s’han produït: tres en menys d’una setmana (dos al carrer Teixidors i un al carrer Roses) i quatre en menys d’un mes (les tres anteriors més la caiguda de l’interior de la casa natal del músic Gomis). Això sense tenir en compte, xicotets enfonsaments de cornises, teules, murs, així com mobiliari urbà que s’han registrat en les últimes setmanes després de l’episodi de fortes pluges.
Les solsides preocupen especialment en el barri de la Vila, on el despreniment d’un habitatge al carrer Roses divendres passat, un dia abans de celebrar-se el festeig del Bou de les penyes, ha posat en evidència el perill al qual està sotmés el veïnat. I és que aquest és un dels carrers principals per on circulen els veïns d’aquest barri. Així ho deixa patent Rosa Castelló, presidenta de l’associació veïnal de la Vila. “És el carrer [Roses] principal per on passen quasi tots els veïns diàriament, la sort que hem tingut, una vegada més, és que no ha pillat a ningú. Les cases en barreres no s’aguanten, si una casa ha de caure caurà igual, les barres no impedeixen que un habitatge caiga”. Al que segueix: “I encara que vegem perill i la gent no puga passar, al final els veïns hem de passar per algun lloc per poder entrar a casa”. Una altra veïna, Isabel Segura, comenta el mal estat dels edificis de la placeta on viu: “Visc en la placeta Sant Pere i tenim una casa que s’ha enfonsat la teulada i estem en por pel perill que suposa. El nét que tinc no pot eixir a jugar perquè estan les tanques ficades”.
El barri de la Vila, declarat Conjunt Historicoartístic en els anys setanta del segle XX, conserva un dels conjunts medievals més representatius de les terres valencianes, motiu pel qual preocupa la rapidesa de la seua deterioració. Una situació similar es viu en el barri del Poble Nou, Josep Sanz, secretari de l’associació veïnal assenyala la responsabilitat que tenen els propietaris a salvaguardar el bon manteniment dels edificis. “Ser propietari d’una casa comporta tindre responsabilitats, siga per compra o per herència, el que no pot ser és que una persona que herete una casa i no visca en ella es desentenga d’eixa responsabilitat”.
Encara que es desconeixen les causes que han provocat aquests enfonsaments, no es descarta que les fortes pluges estiguen darrere. En la línia de Sanz també es troba Enrique Jordà, president de l’Associació d’Arquitectes d’Ontinyent. “Un edifici no cau perquè falle l’estructura, cau sobretot per problemes de falta d’estanquitat en les cobertes. El principal punt és que si s’abandona l’edifici, les cobertes comencen a produir filtracions, i són aquestes les que acaben arruïnant l’edifici”.