Les bandes de música: bé cultural immaterial amb unes despeses materials

La música de banda forma part de les nostres senyes d’identitat. Però la pandèmia ha passat factura a les nostres bandes i així s’ha posat de manifest en el debat del Club Barcella celebrat el passat dijous en l’hotel Kazar. Un debat que es va poder seguir, en estrena, pel canal Facebook de El Periòdic d’Ontinyent i que, ara mateix, pot consultar-se a la nostra plataforma audiovisual digital ONTV. Per primera volta es reunien els presidents i directius de les quatre bandes de música de la nostra ciutat: la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, l’Agrupació Musical Ontinyent, la Banda Simfònica Tot per la Música i l’Associació Musical Vila d’Ontinyent. Els quatre coincidien majoritàriament en una conclusió: “Els músics són els que han suportat aquesta crisi i ho han fet sense rebre ingressos”.

L’única excepció la marcava la banda més jove quant a data de fundació: l’Associació Musical Vila d’Ontinyent. El seu representant Toni Borredà, membre de la junta directiva, assegurava que la crisi no els ha afectat tant perquè són una banda xicoteta. Però és l’excepció d’una situació crítica. El president de l’Agrupació, Julián Cortés, va ser molt contundent en les seues paraules: “Les bandes ens trobem en estat crític, hem estat a la UCI; necessitem sí o sí una ajuda”. Gonzalo Soler, president de Tot per la Música, apuntalava dient que estan sustentats per les aportacions dels músics que no reben ingressos i les col·laboradors. Per la seua banda, Rafael Soler, president de la Unió Artística, exposava que les bandes tenen un patrimoni que han de mantindre. “Estem declarats com a bé cultural immaterial, però les nostres despeses d’aigua, de llum, neteja… són materials”.

Però els representants es van mostrar optimistes i esperançats en què es reprenga el calendari. “Nosaltres acabarem l’any sense activitat, però esperem tornar a la Cavalcada de Reis”, afirmava Toni Borredà de Vila d’Ontinyent. “És molt important tocar, eixir al carrer, tornar a ingressar”, sostenia Julián Cortés. Els dirigents de les quatre bandes de música d’Ontinyent van perfilar un horizó proper per a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent on tot recupera la normalitat.