Les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent amplien el seu patrimoni musical. Però, en aquesta ocasió no es tracta d’una marxa mora ni cristiana ni pasdoble. L’Ambaixada mora d’enguany, encapçalada per Samuel Martínez i Mar Padrino, han regalat a la ciutat ‘El Cant al Morenet’, una obra que ha estat donada a conèixer a la Societat de Festers i a la parròquia de Sant Carles.
La peça musical és obra del compositor ontinyentí Saül Gómez Soler i la lletra ha eixit dels coneixements i la inventiva del professor Manolo Requena, també membre de la Nostra Terra. La primera satisfacció dels càrrecs ha estat veure la bona acollida que ha tingut aquest tema musical entre les entitats que tenen relació amb la figura del Santíssim Crist de l’Agonia. Així, Mar Padrino i Samuel Martínez es van reunir amb els representants de la Societat de Festers, la parròquia Sant Carles; de l’Associació de Llumeners; els Anders; dels autors del cant i el coordinador de les activitats culturals de l’ambaixada abencerraje. “Estem molt contents perquè el cant ha agradat molt als presents a la reunió, compta amb la seua aprovació, i la ciutadania podrà conèixer-lo a la seua estrena, el 4 d’agost, a l’ermita de Santa Anna, coincidint amb l’assaig oficial de les Ambaixades”, expliquen Samuel i Mar.
‘El Cant al Morenet’ existeix en dues versions, una lírica, pensada per interpretar-la en esglésies o espais tancats, i una altra popular, concebuda per ser cantada en actes de carrer. Encara s’està perfilant si es podria interpretar en algun acte de la Setmana Gran. Coincidint amb la cessió d’una fotografia del Crist de l’Agonia de 1924, la imatge que va ser destruïda a la contesa civil, els Abencerrajes utilitzaran aquesta foto per il·lustrar unes estampes que portaran la lletra del cant, pensades per ser repartides entre la població.