L’hostaleria pendent de l’oratge per les taules reservades del Mig Any Fester

La ciutat d’Ontinyent última els preparatius per a celebrar un dels dies més esperats del seu calendari festiu, el Mig Any Fester, una cita que coincideix amb la represa del Mercat Medieval, després de l’aturada de 2021 provocada per la pandèmia.

Un acte que arriba amb la fi de les principals restriccions de la Comunitat Valenciana: eliminació del passaport covid i limitació de 10 comensals per taula, així com la seua separació de metre i mig. Mesures que flexibilitzen la celebració d’aquest tipus de festivitats, en les quals els banquets són els plats forts.

Així mateix, a tan sols un dia que les bandes de música inunden els carrers Gomis, de Maians i l’Avinguda del Dos de Maig, les prediccions de pluja per al dissabte han posat en alerta als hostalers de la nostra ciutat, sobretot aquells que tenien reservades taules a la terrassa.

És el cas del restaurant El Taulell, situat en la plaça La Concepció, que tenia previst per a demà el dinar de 65 comensals en les taules exteriors. “La gent té moltes ganes d’eixir, sobretot perquè venim d’una situació en la qual les festes no s’han pogut celebrar. Ara el hàndicap el tenim en el temps, si plou el dissabte haurem de buscar una dinàmica diferent”, explica José Francisco Gómez, propietari de l’establiment, que només compta amb una capacitat de 35 persones a l’interior del restaurant.

Encara que El Taulell disposa d’una espècie de coberta per a cobrir-se de la pluja, aquesta només té un aforament d’una vintena de persones, per la qual cosa si plou molt hauria de cancel·lar algunes reserves. “En cas de pluja, a la terrassa només podria albergar unes 25 persones sempre que aquesta no siga intensa“, afegia l’empresari.

En aquesta línia s’expressava Jordi Martínez, del restaurant Zoco (Parc Mestre Ferrero) que amb totes les taules plenes no lleva l’ull del cel. “Estem una mica pendents de la climatologia, però en un principi ens idearem una sèrie de carpes, al final si la pluja és molt fort caldrà concentrar-se en els menjadors”.

Pluja lleugera per al dissabte

No obstant això, la predicció meteorològica no ha impedit que la il·lusió i les ganes siguen patents entre el veïnat de la nostra ciutat. Així ho expressaven aquests dies diversos ciutadans entrevistats per a la nostra secció audiovisual ‘Ontinyent En Viu’. “Després de dos anys sense festes ens morim de ganes per escoltar la música als carrers”, comentava Juana, que a pesar que no ix a cap comparsa sempre ha estat molt vinculada a les festes a través de la dansa.

Un altre veí, Toni, es manifestava amb el mateix entusiasme: “Després de dos anys molt complicats, crec que ja és hora que tornen aquests actes amb les mesures corresponents”. Una il·lusió que també s’ha traslladat als mateixos festers, concretament als càrrecs d’enguany que veuen la cita d’aquest dissabte com el preludi de la recta final de les festes.

“Estàvem esperant des de feia molt de temps l’arribada d’aquest dia sobretot per a poder ajuntar-se amb la gent de la comparsa, de l’esquadra…”, manifestava Reis Alborch, capitana cristiana per la comparsa Llauradors. En el bàndol moro, Alberto Climent dels Mudèjars enunciava que “la comparsa sent una gran il·lusió per reprendre aquest any la capitania i poder portar endavant el seu projecte”. Una capitania que es portava desenvolupant fins que es va parar tot per la crisi sanitària, però que ara amb l’inici de la tornada a la normalitat es reprendrà. “És alegria perquè torna la festa al carrer, torna la il·lusió, torna el sentiment fester”, concloïa el capità mudèjar.